WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

maandag 9 juli 2012

LUIKSE MEUBEL | HISTORIE van het Luikse meubel | LUIKSE MEUBELEN


Patrick Damiaens
Houtornamentist
LUIKSE MEUBELEN


In de XIVde eeuw wordt Luik de hoofdstad van een onafhankelijk prinsbisdom. Geklemd tussen vijandige buren ( Frankrijk en Spaans Nederland )probeert het zijn onafhankelijkheid te bewaren en voert handel met alle partijen.

Vanaf het eind van de XVIde eeuw begint Luik een echt welvarende stad te worden. De voornaamste activiteiten van de streek zijn steenkool, wapens, metaalnijverheid en glas.

Als  in de XVIIde eeuw eindelijk de vrede getekend wordt, begint voor Luik de gouden eeuw. De prinsen , de machtige aristocratie en een rijke bourgoisie trekken veel ambachtslui naar de stad. Zo ontstaat een zeer rijk versierd meubilair van zeer hoge kwaliteit uit vooral eikenhout.

Een 18de eeuws Luiks interieur in het d'Ansembourg Museum te Luik 
FOTO: Let op het Goudleer aan de wand. Meer informatie over goudleer :LUTSON

De periode van 1735 tot 1790 wordt ook wel de " Luikse Régence-stijl " genoemd naar analogie met de franse Régence-stijl. Toch omvat deze Luikse periode een aantal stijlen gaande van de late Lodewijk de XIVde stijl tot het Rocaille en vroege neo - classicistische stijl.

Patrick Damiaens bestudeerd Luiks meubilair in het Museé d'Ansembourg te Luik.
Deze meubelstijlen (LUIKSE LXIV, XV, XVI, en Regence) volgden elkaar zonder onderbreking op en soms treft men op eenzelfde meubelstuk verschillende stijlen aan. Zelfs op het hoogtepunt van het Rocaille en de Duitse barok blijft het Luikse meubilair trouw aan een zekere symmetrie en gematigdheid, zo eigen aan de Régence.

Het meubilair uit Luik is van uitzonderlijke kwaliteit, uitbundig maar verfijnd versierd en solide van structuur.
Het bereikt zijn hoogtepunt in de XVIIIde eeuw.

Luikse Commode een creatie van Patrick Damiaens. Het origineel bevind zich in het d'Ansembourg Museum te Luik

Het Belgische “Luikse meubel” met zijn typische ornamentiek is ongetwijfeld
voor de kenner het meest geraffineerde stijlmeubel in zijn soort.
Het blijft een hele gave en uitdaging voor zowel meester-meubelmaker als hout ornamentist om deze 18e eeuwse kunsttak op het hoogste niveau te houden.


Het creëren van een ‘Luiks meubel’ begint aan de ontwerptafel. Elk technisch
detail, lijstwerk , versieringen en ornamentale decoratie wordt op ware grootte getekend.
Met respect, geduld en veel vakmanschap versiert de houtornamentist
elk motief en ornament tot hij de juiste expressie en karakter vastgelegd heeft.


Elk meubel, uitvoering en toepassing is dan ook volledig uniek en wordt geen tweede keer op dezelfde exacte wijze vervaardigd of uitgevoerd. Zo verkrijgt elke creatie een tijdloze en exclusieve uitstraling en zal altijd een bepaalde waarde blijven uitstralen voor mensen die hun interieur willen sieren met de hoogste graad van handwerk.Voor meer Informatie:

 Patrick Damiaens is Member ofGeen opmerkingen:

Een reactie posten