WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

donderdag 2 augustus 2012

HET D'ANSEMBOURG MUSEUM in Luik | 18de Eeuwse interieurs en Stijlkamers | LUIKSE MEUBELSTIJL | LUIKSE MEUBELEN


 Ornamentsnijder
 Patrick Damiaens


Bezoek aan het d'Ansembourg Museum in Luik
__________________________
________________
In de Rue Feronstrée, in het hart van een beroemde Luikse volkswijk, verwelkomt en verwondert het Museum van d'Ansembourg zijn bezoekers.

HET D'ANSEMBOURG MUSEUM in Luik

Dit voorname herenhuis, dat voor een rijke bankier werd gebouwd, is een parel van de architectuur. De Luikse decoratieve voorwerpen die erin zijn ondergebracht, illustreren de verfijnde levenskunst van de periode van de verlichting ,de 18e eeuw.

De oorspronkelijke interieurinrichting werd behouden: gesculpteerd houtwerk, ijzerwerk, stucwerk, schilderwerk, ...
U vindt er kunstvoorwerpen, Luikse en Europese meubelen die aan interieurs van vroeger doen denken (wandtapijten, lederen bekleding in de stijl van Córdoba, glazen luchters in de stijl van Venetië, klokken, ceramiekcreaties, ...).

inkomhal van het d'Ansembourg Museum


HET D'ANSEMBOURG MUSEUM in Luik |luikse vaiselliere kast

Detail Luiks houtsnijwerk

Het Huis van Ansembourg is een oud privéherenhuis uit de 18de eeuw, dat in 1903 werd opgekocht door de stad Luik. Het toont het aristocratische leven tijdens de periode van de Verlichting.
Alles ademt hier grootsheid: het pleisterwerk, beschilderde plafonds, lambrisering, lederwerk, spiegels, trap en trapleuning, tapijtwerk, Luikse meubels en zelfs de keuken, gedecoreerd met Delftsblauwe tegels... Onder gebouw en interieur is onder monumentenzorg geplaatst.

Luikse Lambrisering,Boiserie | Cordoba muur-lederbekleding


Luikse Regence 2deurs Bahut in het Rode Salon

Detail van de Luikse Ornamenten
Dit herenhuis wordt ook wel eens « Huize Willems » genoemd en werd rond 1740 voor een bankier gebouwd. Met een zinnenprikkelend geheel van architectuur en Luikse decoratieve kunst getuigt het van de levendige verfijnde kunst van die periode. Het is met zijn overgangsstijl van Louis XIV – Louis XV een van de opmerkelijkste gebouwen in België. Het monument is dan ook beschermd als “Hoofderfgoed van Wallonië”.

Er worden kunstobjecten tentoongesteld, maar ook Luiks en Europees meubilair die de interieurs van die periode belichamen, in de stijl van Louis XIV, Régence, Louis XV en Louis XVI (wandtapijten, Cordobees leerbehang, Venetiaanse kroonluchters, klokken, aardewerk …).
Het plafond en de dessus-de-porte in de toegangshal zijn rijkelijk versierd met stucwerk en zullen dus zeker indruk maken op de bezoeker. In de « Zaal met Wandtapijten » valt de zeer mooie plafondstructuur te bewonderen die Apollo met de harp en vijf muzen voorstelt.

Gesculpteerde deuren en Trumeau-Schouwmantel in Luikse Stijl

Luikse Vitrinekast | 18de-eeuwse interieurs en Stijlkamers


Het Museum op YOUTUBE


Adres:
Féronstrée 114
4000 LIEGE

Gesloten op 01/01, 01/05, 01, 02, 15/11; 24, 25, 26 en 31/12.
Rondleidingen op aanvraag: Dienst voor Toerisme, en Feronstrée 92, 4000 Luik - tel: +32 (0)4/221 92 21.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten