WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zondag 26 augustus 2012

HET RODE HUIS IN MONSCHAU | Das Rotes Haus in Monschau | 18de Eeuwse Stijlkamers

Het Rode Huis in MonschauPatrick Damiaens,
Ornamentsnijder


Bezoek aan 'Das Rotes Haus'
in Monschau (D) 

___________________________________
__________________________


In dit blogitem bezoeken we Het Rode Huis (Das Rotes Haus) in Monschau (Duitsland, Eifel) Een bijzonder Museum met prachtige stijlkamers.

Waarschijnlijk is het bezoek aan Musea en Kastelen  de belangrijkste bron van inspiratie voor de Houtornamentist-Ornamentsnijder
Het zijn plaatsen waar de vakman zijn ideeën haalt, waar hij op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen en steeds voor nieuwe verrassingen komt te staan, en zelfs na 25 jaar ervaring nog steeds het gevoel heeft iets nieuws te leren.
Er gaan kijken hoe je collega’s  300 jaar geleden de problemen oploste, hun kennis van de smaakvolle verhoudingen toegepaste in het interieur , hun kennis van  decoratie en snijtechnieken . 
MONSCHAU
Monschau ligt in de smalle en diepe vallei van de Rur, op amper vier kilometer van de Belgische grens. Het is oorspronkelijk een Waalse plaats in het hertogdom Limburg. Rond de Dertigjarige Oorlog verduitste het stadje door de toevloed van protestantse Duitstalige vluchtelingen op zoek naar godsdienstvrijheid. 

Het stadje hoorde hierna bij het hertogdom Gulik. In de Franse tijd was Montjoie een kantonhoofdplaats in het Roerdepartement. Pas in 1918 veranderde het stadje onder keizerlijk bevel zijn naam officieel van Montjoie naar de Duitse uitspraak hiervan: Monschau.


De oude binnenstad is dat deze de afgelopen 300 jaar niet veel is veranderd. De binnenstad wordt zoveel mogelijk verkeersvrij gehouden wat het wandelen door de Middeleeuwse straatjes des te aangenamer maakt.
Als je de ogen goed de kost geeft dan zie je telkens andere dingen, prachtige gevels, antieke toegangsdeurtjes, kleine raampjes, pittoreske binnenplaatsjes en prachtige vakwerkhuizen in diverse kleuren. Scheve huisjes grenzen direct aan de oever van het door het centrum stromende riviertje de Rur.


Gang en monumentale trap van Das Rotes Haus
Das rote Haus

De naam zegt het al en het in het centrum liggende roodkleurige opvallende huis is het bekendste museum. Het was eens het woonhuis van de rijke textielfamilie Scheibler. Het uit 1752 stammende huis is nu opengesteld voor het publiek en U kunt de diverse antiek ingerichte kamers bezichtigen, evenals de oude stalenboeken met wel zo’n 6000 voorbeelden. Het meest beroemd is de heel bijzondere eikenhouten wenteltrap die 3 etages met elkaar verbind. U moet dat beslist even bekijken.In de 18de eeuw was het stadje Monschau in de Eifel één van de belangrijkste centra van de lakenindustrie in het Rijnland. De lakenhandel was voor veel burgers een bron van inkomsten en droeg bij aan de economische bloei van Monschau. Het mooiste en belangrijkste overblijfsel uit deze lang vervlogen bloeitijd is het zogeheten Rote Haus, een monumentaal gebouw van bovenregionaal belang, dat tot op de dag van vandaag het beeld van Monschau bepaalt. 
Het Rote Haus, dat rond 1760 werd gebouwd door de rijke lakenhandelaar en koopman Johann Heinrich Scheibler, bevindt zich nog grotendeels in de oorspronkelijke staat. Het huis weerspiegelt de luxueuze levensstijl en wooncultuur van de hogere burgerij uit met name de 18de en 19de eeuw. Een bijzondere blikvanger is de vrijdragende houten trap in rococostijl met 21 reliëfgravures, die de plaatselijke lakenindustrie tot onderwerp hebben. 

De tweedeling van het gebouw duidt erop dat het Rote Haus niet alleen als woonhuis voor de familie Scheibler diende (Zum goldenen Helm), maar ook als kantoor, magazijn en werkplaats (Zum Pelikan). 
Het water van de Laufenbach werd hier onder andere gebruikt om de wol te wassen en te verven. De uitgestalde voorwerpen in de bedrijfsruimten tonen de ontwikkeling van de ondernemersfamilie Scheibler en de geschiedenis van de lakenproductie in Monschau. Om dit uniek monument voor het publiek toegankelijk te maken, werd het Rote Haus in 1963 ondergebracht in de "Stiftung Scheibler-Museum Rotes Haus Monschau", waarin de familie Scheibler en het Landschaftsverband Rheinland zitting hadden.
 
Adres:
Laufenstrasse 10 Monschau (D)
Geopend van di t/m zo ieder heel uur entree .
entreeprijs €2,50

 
http://www.patrickdamiaens.be


link

Geen opmerkingen:

Een reactie posten