WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

vrijdag 26 oktober 2012

Het Spaans Gouvernement Museum | Museum in MAASTRICHT | 18de eeuwse interieursPatrick Damiaens
Houtornamentist -OrnamentsnijderHet Spaans Gouvernement Museum 
of Museum aan het Vrijthof
Maastricht (NL)Waarschijnlijk is het bezoek aan Musea en Kastelen  de belangrijkste bron van inspiratie voor de ornamentsnijder. 
Het zijn plaatsen waar de vakman zijn ideeën haalt, waar hij op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen en steeds voor nieuwe verrassingen komt te staan, en zelfs na 25 jaar nog steeds het gevoel heeft iets nieuws te leren.


Er gaan kijken hoe je collega’s  300 jaar geleden de problemen oploste, hun kennis van de smaakvolle verhoudingen toegepaste in het interieur , hun kennis van  decoratie en snijtechnieken . 
In de 25 jaar dat ik met Ornamentiek bezig ben, weet je inmiddels waar en in welke Museum of Kasteel ,welk soort ornament, stijl, karakter, kwaliteit er te vinden is. Of in welk kasteel de mogelijk bestaat er foto’s te nemen of…. nota’s te maken als dat nodig mocht zijn.

In dit blog item bezoeken we het Museum aan het Vrijhof in Maastricht, voorheen ook het Spaans Gouvernement Museum genoemd.

De binnenkoer van het Museum


Museum aan het Vrijthof is genoemd naar het Vrijthof, het bekendste plein van Maastricht, waaraan het prominent is gelegen. Het Museum is gehuisvest in een 16de-eeuws voormalig kapittelhuis met de naam het Spaans Gouvernement. 
De wapenschilden boven de ramen op de eerste verdieping en het gebeeldhouwde reliëf met portret  medaillons van Karel V en zijn echtgenote op de binnenplaats herinneren aan het feit dat deze koning van Spanje in het Spaans gouvernement zijn Pied-à-terre had.


Schoorsteenstuk in Lodewijk XVI stijl

Een vorst die ook keizer van Duitsland en hertog van Brabant was. In Museum aan het Vrijthof kan de bezoeker dwalen door de 18de-eeuwse stijlkamers om te ontdekken hoe de Maastrichtse elite in deze periode leefde. 

Of kennis maken met de collectie 18de-eeuwse ruiterpistolen, uurwerken, meubels en tafelzilver van Maastrichtse makelij. Regelmatig zijn in Museum aan het Vrijthof tentoonstellingen te zien waarin thema's uit vijf eeuwen Maastrichtse kunst en kunstnijverheid zijn uitgewerkt.

Eén van de interieurs van het Spaans Gouvernement Museum


De foto's in dit blog item zijn afbeeldingen die ik gemaakt heb van het Museum en zijn interieur van voor de grote restauratie die ontstond tussen 2010 tot 2012. Op dit ogenblik ziet het Museum en interieur er natuurlijk helemaal anders uit.Voor meer informatie over deze ingrijpende restauratie, ga eens kijken op de site van Museum aan het Vrijthof.

Het Spaans Gouvernement, InterieurVoor meer informatie Museum aan het VrijthofWEBSITE

1 opmerking:

  1. Hoi,

    Ben van plan mijn twee kasten te verkopen, ooit tweedehands gekocht...van meubelmakerij P.Kansel Tischbeinstraat 4 Maastricht. Ooit heb ik het opgezocht op google maar er is niets van terug te vinden.
    Misschien zijn er echte maastrichtenaren die dit huis nog kennen? Weet u misschien meer? Groetjes Mirella

    BeantwoordenVerwijderen