WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

vrijdag 21 december 2012

Het Barokpaleis van RASTATT | Residenz Schloss Rastatt | Rococo Interieurs | Kasteel in Baden-Württemberg

Schloss Rastatt, Het Barok paleis van Rastatt


Het Kasteel van RASTATT Residenzschloss 
Baden-Württemberg


Musea en kastelen zijn zowat de belangrijkste voorbeelden en inspiratiebronnen voor de ornamentsnijder; waar hij als vakman zijn ideeën haalt, waar hij op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen en waar hij steeds voor verrassingen komt te staan en hij zelfs na 25 jaar nog steeds het gevoel heeft iets bij te leren. 
Je kan er gaan kijken hoe je collega’s  300 jaar geleden problemen oploste, hun kennis van de smaakvolle verhoudingen en hun gevoel voor schoonheid en decoratie via hun  snijtechnieken toegepaste in de interieurs.


Met de 25 jaar dat ik bezig ben met Ornamentiek, weet ik inmiddels waar en in welke museum of kasteel ,welk soort ornament, welke stijl, welk karakter, welke kwaliteit te vinden is en waar de mogelijkheid bestaat om foto’s te nemen of…. nota’s te maken als dat nodig mocht zijn.Het Barokkasteel van Rastatt
Bezoek aan het barokpaleis van Rastatt, Baden-Württemberg.Het paleis van Rastatt, dat geldt als het oudste barokpaleis aan de Boven-rijn, is een voormalige residentie van de markgraven van Baden-Baden. De tuin en het paleis werden rond 1700 ontworpen in opdracht van markgraaf Ludwig Wilhelm van Baden-Baden. 
Het ontwerp is van de hand van de Italiaanse hofbouwmeester Domenico Egidio Rossi en volgt het Franse voorbeeld Versailles, de woonst van de peter van Ludwig Wilhelm, de absolutistische Lodewijk XIV. 
Het volledige complex is zodanig ontworpen dat niet enkel de familie van de markgraaf er kon wonen. Er waren ook (woon)plaatsen voorzien voor de regering, de administratie, de gasten en alle bedienden.

Trappenhuis Schloss von Rastatt


Een bezoek aan de residentie begint op de erekoer. De twee indrukwekkende trappenhuizen aan het einde van de erekoer leiden naar het centrum van het langgerekte hoofdgebouw. 
De Voorouderzaal (Ahnensaal), de pronkzalen en de prachtige kabinetten brengen de bezoekers er beslist onder de indruk. De grootste en fraaiste zaal is de Voorouderzaal die versierd is met een viertal fresco's. 
Naast afbeeldingen van voorouders worden veel gevangengenomen Turken getoond. 
Hiermee wilde de markgraaf zichzelf voorstellen als de zegerijke veldheer van het christendom, die Europa voor de Turken heeft behoed. De plafonds van de pronkzalen werden in opdracht van markgraaf Ludwig Georg van rococostucwerk voorzien. Deze werken werden uitgevoerd door de beeldhouwer Johannes Schütz.
Schloss Rastatt AhnensaalAls men de Voorouderzaal (Ahnensaal) verlaat, is een bezoek nog niet ten einde. Ook de overige zalen en de slaapvertrekken zijn bijzonder versierd en pompeus. Zo getuigen de indrukwekkende parketvloeren, die met verschillende houtsoorten zijn aangelegd, van een hoge vakbekwaamheid. 

Van de meubels is zo goed als niets bewaard gebleven. Daarom doet men beroep op veilingen om het totaalbeeld te vervolledigen.
Rococo Ornamentiek, Schloss RASTATT

Net zoals in bijna alle Kastelen in Duitsland is het verboden foto's te nemen van de prachtige historische interieurs. Enkel in het trappenhuis en in de Ahnensaal van Schloss Rastatt bestaat er de mogelijkheid om foto's te nemen.

 OP YOUTUBEhttp://www.patrickdamiaens.be


Geen opmerkingen:

Een reactie posten