WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

vrijdag 18 januari 2013

Würzburg | De RESIDENZ in Würzburg | RESIDENTIE VAN WÜRZBURG | Duitse Rococo Interieurs

Die Residenz in Würzburg


DE RESIDENZ IN WÜRZBURG

De Residenz , zicht vanuit de tuin.

Geschiedenis

Een tijd geleden bracht ik een bezoek aan Würzburg, een fraaie stad met een gemoedelijke sfeer. De stad ligt aan het begin van de Romantische Strasse, die vanuit Würzburg  richting  Füssen (Schloss Neuschwanstein) voert. (Zuid-Beieren)
De oude kern van Würzburg ligt op de rechteroever van de Main. Van de verschillende bruggen over de rivier is de Alte Mainbrücke de oudste. Deze middeleeuwse brug werd in de 18de eeuw voorzien van twaalf barokke heiligenbeelden. De Domstraße vormt de verbinding tussen de brug en de Sint-Kilianusdom.

De Alte Mainbrücke, zicht op de oude stadskern

Boven de stad verheft zich op de Marienberg, de indrukwekkende vesting van de Prins-bisschoppen. Op dit moment is er onder andere het Mainfränkisches Museum gehuisvest. Van 1253 tot 1719 resideerden hier de prins-bisschoppen van Würzburg, totdat ze naar de Residentie verhuisden. Dit laat-barokke paleis, dat in 1744 gereedkwam, geldt als een van de belangrijkste in zijn soort. Het werd ontworpen door Balthasar Neumann.
--------------------------------------------------------------------------------

De Stad Würzburg

Würzburg is een oude bisschopsstad. Würzburg wordt in 704 voor het eerst in oorkonden genoemd. Al wat eerder, tussen 686 en 689, was de Ierse heilige Kilianus, in deze streek als missionaris actief geweest. Het bisdom Würzburg werd in 742 door Bonifatius gesticht. Niet veel later werd begonnen met de bouw van de dom.

De oude Stadskern

Te Würzburg trad keizer Frederik Barbarossa in 1156 in het huwelijk met zijn tweede vrouw, Beatrix I van Bourgondië. Hij was de stad goedgezind; hij maakte de bisschoppen van Würzburg in 1168 ook hertog van Franken, waarna het bisdom zich tot het belangrijke prinsbisdom Würzburg ontwikkelde.

In 1402 stichtte prins-bisschop Johan I van Egloffstein de universiteit van Würzburg, die maar kort zou bestaan, maar in 1582 opnieuw werd gesticht.
Tussen 1626 en 1630 beleefden onder prins-bisschop Philipp Adolf van Ehrenberg de heksenprocessen in Würzburg hun hoogtepunt: 200 'heksen' vonden er de dood. 

In 1631 werd de stad tijdens de Dertigjarige Oorlog veroverd door de Zweden. De stad, die tot dan toe in de greep van de Contrareformatie was geweest, bleef voor drie jaar in handen van de protestantse Zweden.
Prins-bisschop Johann Philipp Franz von Schönborn gaf in 1720 opdracht tot de bouw van de laat-barokke residentie.

Het zicht vanuit de Residenz richting oude Stadskern en de vesting Marienberg (Links)

Het prinsbisdom werd door de Reichsdeputationshauptschluss van 1803 geseculariseerd en kwam vrijwel geheel aan het keurvorstendom Beieren. Beieren stond Würzburg bij de Vrede van Presburg in 1805 af aan de voormalige groothertog Ferdinand III van Toscane. 

Würzburg werd hierbij verheven tot keurvorstendom en, toen Ferdinand op 30 september 1806 deelnam aan de Rijnbond, tot groothertogdom. In 1814 kwam de stad wederom aan Beieren, waartoe het tot op heden behoort.
In 1934 kreeg Würzburg de status van Großstadt, wat betekent dat de stad de grens van 100.000 inwoners was gepasseerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad op 16 maart 1945 door geallieerde luchtbombardementen zwaar getroffen: ruim 5000 inwoners kwamen om het leven en 90% van de binnenstad werd verwoest. De herstelwerkzaamheden van de residentie duurden tot in de jaren'80, die van de dom tot 1967.

-------------------------------------------------------------
De Residentie van Würzburg

Vanop de vesting Marienberg zien we in de verte de Residentie, een aardig stulpje

Hoogtepunt vormt zonder meer de 18de eeuwse bisschoppelijke residentie in het centrum van de stad. 'Die Residenz Würzburg' of de Residentie van Würzburg is een van de grootste en mooiste paleizen van Duitsland. De Würzburg Residentie was in de 18de eeuw een van de luisterrijkste hoven van Europa ze werd gebouwd in opdracht van de prins-bisschoppen Johann Philipp Franz en Friedrich Carl von Schonbörn. De bouw begon in 1720 en duurde tot 1774. De architectuur en de interieurontwerpen zijn het werk van Balthasar Neumann , die veel Barokke meesterwerken op zijn naam heeft staan (Schloss Brühl)

Giovanni Battista Tiepolo bracht de fresco's aan in het trapgewelf

De Residenz, De monumentale dubbele trap

De prins-bisschopen van Schönborn haalden de beroemdste ontwerpers uit die tijd naar Würzburg. Onder toezicht van  Balthasar Neumann werkte ook fresco schilder Giovanni  Tiepolo en creëerde er zijn meesterwerk 'Apotheose van de bisschoppen' op het gewelf van het trappenhuis.Maar ook in de
Kaisersaal van de Residentie zijn werken van hem terug te vinden.
Het ontwerp van de residentie van Würzburg werd beïnvloed door Versailles. Beeldend kunstenaars kwamen uit Italië en Vlaanderen naar Würzburg. De Residenz Würzburg, Der Weisse Saal


De Kaisersaal, met veel kroonluchters en spiegels, werd als feestzal gebruikt. Ook hier vinden we fresco's van Tiepolo terug. In het fresco zijn twee belangrijke historische gebeurtenissen voor het bisdom afgebeeld; het huwelijk van Keizer Barbarossa met Beatrix van Bourgondië in 1156 in Würzburg en de overgave van de macht van de Hertog aan de bisschop van Würzburg in 1168.

Der Kaisersaal, Residenz

Net zoals in bijna alle Kastelen in Duitsland is het verboden foto's te nemen van de prachtige historische interieurs
We danken de 'Bayerische Schlösserverwaltung'  die ons enkele afbeeldingen toezond.


De Audientie Zaal, in de Zuidelijke Keizerlijke Appartementen


Het Eerste gastensalon, in de Noordelijke Keizerlijke appartementen


De Residentie, würzburg 'Het Groene Lak Salon'


Het spiegelkabinet, Gereconstrueerd tussen 1979-1987

De Tuinzaal, fresco van Johann Zick ,1750


Bureaumeubel ontwerp, K.M. Mattern 1742

De Residenz Würzburg Sofa ontworpen door van J. Köhler, 1763

De Hofkirche is een schepping van Neumann. In het interieur komt het theatrale effect van de barokkunst naar voren. Coulissen, nissen en een samenhang tussen architectuur, schilder en beeldhouwkunst, decoraties en stucwerk zijn een specifiek kenmerk van deze stijlperiode.Fraaie koepelschilderingen, vergulde ornamenten, scagliola (Marmerimitatie) en golvende lijnen zorgen voor dit speciale effect.

De Residentie Würzburg , De Hofkirche


De Residentie van Würzburg met de hoftuinen en het residentieplein kregen in 1981 de status Werelderfgoed en staan ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Residenz Würzburg

 http://www.residenz-wuerzburg.de

http://www.patrickdamiaens.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten