WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

vrijdag 30 augustus 2013

Het Kasteel van Bruchsal | Een Kasteel in Baden-Württemberg | Schloss Bruchsal | Interieur in Barok en Rococo periode

Schloss Bruchsal


De stad Bruchsal, gelegen in het westen van Duitsland in de deelstaat Baden-Württemberg, je komt er praktisch voorbij als je in de vakantiemaanden richting Zuid Duitsland, Oostenrijk en Italië trekt. 
Het is erg de moeite waard om er eens even te stoppen, de stad heeft qua historie veel te bieden en het Kasteel van Bruchsal is met haar barokke interieur zeker de moeite van een bezoek waard. 
In het Kasteel is ook het Duitse muziekautomaten museum gevestigd. Een kort oponthoud aan een drukke autosnelweg waar je even wat cultuur opdoet en iets kunt eten in het 'Schloss restaurant'. Een echte aanrader.


Kasteel Bruchsal

Het Kasteel Bruchsal werd in 1720 als residentie voor de prins-bisschoppen van Speyer gesticht. Vier van hen hebben Kasteel Bruchsal in de loop van de 18e Eeuw gebouwd, bewoond en het slot was 80 jaar het middelpunt van hun absolute heerschappij en macht.

Onder het toezicht van bouwheer Kardinaal Damian Hugo von Schönborn werd er een complex van 50 gebouwen opgericht; het hoofdgebouw met twee zijvleugels uit Lossburger zandsteen is de absolute blikvanger.

Kleurrijk, bont en feestelijk, dat is de eerste indruk die je krijgt bij het betreden van de 'Cour d'honneur' , de binnenhof, ingesloten tussen de drie belangrijkste gebouwen van het Kasteel complex. De gebouwen zijn rijk versiert, beschilderd en met verguld stukwerk voorzien. Aan de twee dakuiteinden van het hoofdgebouw zijn bijzonder mooi gemaakte en imponerende draken gesmeed in metaal te herkennen. 


Interieur in Barok-stijl


Het ovale trappenhuis, Balthasar Neumann


De beroemde architect uit de Barok, Balthasar Neumann (1687–1753), was één van de architecten die de vorm gaf aan het kasteel, tezamen met veel ambachtslui en in stucwerk gespecialiseerde kunstenaars die eerder ook met hem samengewerkt hadden bij de bouw van de 'Residenz' in Würzburg. 
Rond 1728 ontwierp Balthazar Neumann zijn beroemde ovale trappenhuis in Barokstijl voor zijn opdrachtgever. Een trappenhuis uniek in zijn soort. Twee trappen lopen elk ovaalvormig aan de zijkant naar boven. 
De trap eindigt indrukwekkend onder een grote beschilderde koepel.

De Prinsenzaal, Kasteel van BruchsalDe marmer zaal


In de middenzaal met daaraan grenzend twee balzalen, de Prinsenzaal en de Marmerzaal.

Bij het beëindigen van de werkzaamheden  in 1750 gaf  Schönborn's opvolger, Kardinaal Franz Christoph von Hutten, de pronkkamers een interieur in Duitse Rococo stijl. Deze werken werden beëindigd in 1760.

De wand- en plafondschilderingen hebben vanzelfsprekend een christelijk thema en dit alles in combinatie met het vergulde stucwerk en de scagliola is het een erg smaakvol geheel geworden.

Rococo-stijl ornamenten

Vergulde Rococo Ornamenten


In de nadagen van de tweede wereldoorlog werd het kasteel en inrichting bijna volledig verwoest. Gelukkig overleefde het constructieve gedeelte van het trappenhuis de bombardementen van 1 maart 1945. Gelukkig zijn archieven  en een gedetailleerde fotoarchief uit de 19de en 20ste eeuw bewaard gebleven zodat met behulp van foto’s een reconstructie van het kasteel mogelijk werd.

Luchtfoto Kasteel Bruchsal, Flickr Dieter Müller


Schloss Bruchsal
Schloss Bruchsal
Openingsuren
Van Di tot Zon.  10:00 tot 17:00 uur

Inkom: volwassenen 5 Euro

Website:
http://www.schloss-bruchsal.de


http://www.patrickdamiaens.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten