WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zaterdag 10 augustus 2013

Het Kasteel van GAASBEEK | Historiserende Interieurs | Neogotiek | Houtsnijwerk in Neogotische en Neorenaissance-stijl

Kasteel van Gaasbeek

Kasteel van Gaasbeek, hoofdingang


Waarschijnlijk is het bezoek aan Musea, Kastelen en kerken de belangrijkste bron van inspiratie voor de ornamentsnijder. 
Het zijn plaatsen waar de vakman zijn ideeën haalt, waar hij op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen en steeds voor nieuwe verrassingen komt te staan, en zelfs na 25 jaar nog steeds het gevoel heeft iets nieuws te leren. 

Er gaan kijken hoe je collega’s  300 jaar geleden de problemen oploste, hun kennis van de smaakvolle verhoudingen toegepaste in het interieur , hun kennis van  decoratie en snijtechnieken . In dit blogitem bezoeken we het kasteel van Gaasbeek met zijn historiserende interieur, interieurs in Neogotiek en Neorenaissance. Een soort van houtsnijwerk waar eigenlijk te weinig aandacht aan geschonken word.


Historiek

Net buiten Brussel maar middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti.
Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten.


Gotiek, Historiserende architectuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Meer over het gebouw

Een eerste versterkte burcht werd in het midden van de dertiende eeuw opgetrokken om Brabant te beschermen tegen invallen uit Vlaanderen en Henegouwen. Dit slot werd echter verwoest in 1388. De heropbouw, waarvan een aantal buitenmuren nog te zien is, duurde twee eeuwen. Tijdens het eerste kwart van de zeventiende eeuw liet Renaat van Renesse een Franse tuin, een barokpaviljoen en een kapel optrekken in het domein. 
In 1695 werd een kasteelvleugel in puin geschoten door de troepen van Lodewijk XIV. Van 1887 tot 1897 werd het slot grondig gerestaureerd in romantische neostijl en werd het huidige uitzicht bepaald. Hiervoor deed markiezin Arconati Visconti een beroep op architect Charle-Albert. Zo ontstond de huidige ‘droomburcht’, die terecht beschouwd wordt als het ‘Vlaamse Pierrefonds’. 
Gebouw en historiserende interieurs vormen samen een uitzonderlijk gaaf voorbeeld van de toenmalige stijlopvattingen; het geheel werd gerestyled tot een minutieus gepland Gesamtkunstwerk. De interieurs bieden een staalkaart van neostijlen, van neogotiek over neorenaissance tot neorococo.


 
In 1921 schonk de laatste eigenares van het kasteeldomein, markiezin Arconati Visconti, het park met het kasteel en volledige inboedel aan de Belgische Staat. Drie jaar later zette het tot museum omgevormde gebouw - zoals bij testament bepaald - zijn poorten open voor het publiek. Bij de staatshervorming van 1980 werd het kasteeldomein overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap.
In 2004 werd een nieuwe museumvleugel geopend waarin de badkamer, slaapkamer en chambre rouge van de markiezin te bewonderen zijn.
Neorenaissancestijl, ornamenten in steen

 

Kunstschatten

De collectie bestaat uit de historische inboedel zoals die overgedragen werd door markiezin Arconati Visconti. De kern gaat terug tot de familie Scockaert de Tirimont en bleef door vererving in de familie bewaard. Het leeuwendeel van de verzameling is echter aangekocht door de markiezin die van het slot een museum van de renaissance wou maken. De stukken die zij verwierf, situeren zich dan ook grotendeels in de vijftiende en zestiende eeuw.
De collectie telt ca. 1500 objecten. Naast schilderijen en beeldhouwwerk bevat zij wandtapijten, meubels, keramiek, edelsmeedkunst en gebruiksvoorwerpen. Blikvangers zijn onder meer de Toren van Babel (Maarten Van Valckenborch), het albast met Karel V en Isabella van Portugal (Jan Mone) en diverse Doornikse en Brusselse wandtapijtreeksen.


Neogotische stijl
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neorenaissancestijl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ornamenten in steen, Neorenaissancestijl

 

Openingsuren en prijzen

Openingsuren

Het kasteel is open van 31 maart 2013 tot en met 3 november 2013, elke dag behalve maandag, telkens van 10u tot 18u (laatste bezoek om 17u). Open op feestdagen!

Een kasteelbezoek gebeurt met audiogids en onder begeleiding van een medewerker van het museum. Je bezoekt het kasteel dus in groep. Een bezoek duurt ongeveer een uur.

Prijzen

Standaard tarief: € 8

Website http://www.kasteelvangaasbeek.be


http://www.patrickdamiaens.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten