WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

dinsdag 3 september 2013

Jean Démontreuil | Historisches Museum in Basel | Franse houtsnijder | Houtsnijwerk einde 18de eeuw

Jean Démontreuil

Historisches Museum in BaselIk wil u eens kennis laten maken met het werk van Jean Démontreuil een Franse houtsnijder die, gelijk zijn landgenoot Albert-Henri-Joseph Parent in dezelfde periode actief was als houtsnijder. Beide houtsnijders hadden iets gemeen met elkaar, namelijk, ze waren beide gespecialiseerd in ragfijn snijwerk en deelden hun voorliefde voor vogels. 
Aubert Parent hebben we reeds beproken in deze blog met de 5 prachtige werken die in het Historisches Museum in Basel hangen. Ditzelfde Museum bezit ook twee werken van Jean Démontreuil, onterecht een heel onbekende houtsnijder gebleven. Daarom ik wil u toch even kennis laten maken met zijn sublieme werk. Ik vermoed dat het snijwerk op ware grootte in lindehout is uitgevoerd en stelt een overleden vogel voor, Le Serin (Europese kanarie) en L'hirondelle (zwaluw) beide gedateerd 1796 en signeerd.
Het Historisches Museum in Basel weet niet wanneer of hoe deze twee paneeltjes van Démontreuil in de vaste collectie van het Museum terecht zijn gekomen. 
Er is enkel bekend dat Daniel Burckhardt-Wildt een rijk en zeer bekend kunstverzamelaar uit Basel het werk 'Serin Mort' kocht van een zekere Mr. Dienast op 20 April 1796 die net teruggekeerd was van Parijs. Dus het paneeltje kwam naar Basel in hetzelfde jaar dat het gecreëerd werd.


Jean Démontreuil
Alias Montreuil , Geboren in Bordeaux, Frankrijk. Professeur à l'Académie van Bordeaux. Hij exposeerde aan het Salon de Paris van 1791 tot 1798 en moet met zekerheid het werk van Aubert Parent gekend hebben die ook in deze periode in Parijs exposeerde. In de collectie van het Louvre is ook een werk van Démontreuil te bewonderen.

Op 27 juni 2008 werd bij veilighuis Delvaux in Parijs een werk van Jean Démontreuil aangeboden. Het object werd beschreven als zeer fijngesneden. Gesigneerd en gedateerd op 1791.


Jean Démontreuil, l'HirondelleJean Démontreuil, 'Serin Mort'
Pictures property of the Historisches Museum in Basel, no use without permission.


Historisches Museum in Basel
WEBSITE
http://www.patrickdamiaens.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten