WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zondag 1 december 2013

Een paneel van Aubert Parent | Snijwerk van een Franse houtsnijder | AUBERT PARENT in het Liebieghaus Museum, Frankfurt am Main


 
Een snijwerk van 
Aubert-Henri-Joseph-Parent
In de collectie van het Liebieghaus


Het werk van Aubert Parent hebben we reeds enkele keren besproken in deze blog over houtsnijwerk, ornamentiek en wat daarmee samenhangt. Een vervolg over Parent.
Bij mijn opzoekwerk over het leven van Aubert Parent kwam ik heel toevallig bij een Frans tijdschrift uit 1988 uit, en daarin stond een bijzonder uitgebreide bijdrage over het leven van Aubert Parent.  In dit  tijdschrift las ik ook dat het Liebieghaus 'een mooi gesneden paneel uit esdoorn' van deze Franse houtsnijder in haar collectie heeft. Ik nam dus contact op met de conservator van het Liebiegmuseum in Frankfurt am Main (Duitsland) met de vraag of men mij meer kon vertellen over dit museum en het bewuste paneeltje.
Dit klein paneeltje van Aubert Parent is uit esdoorn gesneden en is 38cm hoog en 26 cm breed, niet bepaald groot dus, maar we weten dat Parent veel van deze typische paneeltjes gesneden heeft. Het is gesigneerd rechts onder Aubert Parent 1792. Het is afkomstig uit de privecollectie van Johann Friedrich Städel, de oprichter van het Städelmusem in Frankfurt am Main en het Liebieghausmuseum dat een bijhuis van het Städelmuseum is en een grote collectie sculpturen herbergt.

Het paneel van Aubert Parent, Liebieghaus Museum


Met een poot met een klein touwtje aan een haak opgehangen hangt een dode zangvogel. Onder de dode vogel is een smal vooruitstekend latje of plankje genageld met daarop een bedje van eikenbladeren een nestje van twijgen en takjes. Een dikke muis buigt zich over de nestrand heen om zich vol te eten aan het reeds gebroken ei. 
Een gelijksoortige compositie heeft  Parent gebruikt bij een veel imposanter paneel dat zich in het Getty museum in Los Angeles bevindt. Aan het paneeltje zijn slechts enkele kleine beschadigingen te bespeuren; voornamelijk aan de takjes en twijgen van de nest en aan het uiteinde van de  rechtervleugel.

-------------------------
Uit mijn vorige blogitems over Aubert Parent weet u dat het snijwerk en de compositie meestal een diepere betekenis heeft. In dit geval zou de zangvogel zou wel eens een Ortolaan kunnen zijn; deze vogel weerspiegelt namelijk 'de ziel van Frankrijk'. Wanneer we bedenken dat het paneel is gesneden in 1792, dan zou de koningsgezinde Aubert Parent hiermee wel eens Lodewijk XVI bedoeld kunnen hebben. 
Op 10 augustus 1792 werd het Palais de Tuileries in Parijs bestormd waar Lodewijk XVI samen met zijn familie resideerde sinds de afschaffing van de Franse absolute monarchie in 1789. Om acht uur 's ochtends begon een volksopstand die werd gesteund door 500 gewapende sansculotten uit Marseille. De Zwitserse lijfwacht opende het vuur. Vroeg in de ochtend ging Lodewijk XVI de tuin in om de Nationale Garde aan te moedigen. 
De Gardes-Françaises, keerden zich echter tegen de koning en het gepeupel slachtte de Zwitserse lijfwachten af. Om tien uur gaf de koning de Zwitserse Garde het bevel het vuren te staken en ondertekende daarmee zijn eigen doodsvonnis. De koning en zijn familie werden in het oude Tour du Temple gevangen  gezet.
Conclusie,Nu de vogel dood is en het nest niet meer beschermd is kunnen indringers het nest leegroven. In dit geval, de koning is dood en kan zijn volk niet meer beschermen tegen kwaadwilligen.

-------------------------------------------------------------------------
Aubert-Henri-Joseph-Parent
-Voor de bloglezer die nog niet weet wie deze Franse houtsnijder is, in DEZE LINK kunt u meer lezen over zijn werk en leven. 
-Een ander Duits Museum, namelijk het Landesmuseum Oldenburg heeft ook een paneel van Parent in zijn collectie, wil je meer hierover weten klik dan op DEZE LINK.

_______________________________________________________


Liebieghaus sculpturencollectie , Frankfurt am Main
 
Het Liebieghaus heeft een beeldhouwwerk collectie van allerhoogste kwaliteit.
Hier worden werken van Egyptische, Griekse en Romeinse oudheid verbonden met die uit de middeleeuwen, renaissance, barok, rococo en neoclassicistische periode en Oost-Azië en biedt zodoende een overzicht van vijfduizend jaar beeldhouwkunst.
Met zijn collectie van meer dan drieduizend objecten behoort het Liebieghaus tot de meest belangrijke beeldhouwkundige musea internationaal gezien.

© Pictures in this blogitem are and remain the property of the Liebieghaus Museum and may not be reused without written permission.


WEBSITE : LIEBIEGHAUS


Openingsuren:
Maandag Gesloten
Di-Woe-Vrij-Zat-Zon. van 10:00-18:00 uur
Do.van 10:00 tot 21:00 uur

http://www.patrickdamiaens.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten