WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zondag 8 december 2013

HOUTEN SIERSCHOUWEN | Sierschouw met houtsnijwerk | Ornamenten op een houten schouwmantel | Sierschouw in hout


Houten Sierschouw


Patrick Damiaens
Ornamenten en houtsnijwerk
voor sierschouwenOorsprong

Oorspronkelijk was een schouw een stookplaats met daarboven een kap waarin de rook werd opgevangen. De kap hielp mee de warmte van het vuur in de kamer te verspreiden, terwijl de rook toch gemakkelijk de ruimte waarin werd gestookt kon verlaten.  Het was niet ongebruikelijk om in de schouw vlees en worsten op te hangen want die werden op die manier gerookt en dus geconserveerd.

Een schouw is gemaakt van materiaal dat bestand is tegen hoge temperaturen. Omdat het de plaats was waaronder gekookt werd nam het een centrale en belangrijke plaats in. In huizen van  welgestelde burgers  was de schouw vaak een pronkstuk. Dat wil zeggen dat er ter verfraaiing versieringen en extra elementen aan werden toegevoegd. Helaas hebben weinig houten sierschouwen  de tand des tijds doorstaan. Daarom ook zijn er zo weinig authentieke houten sierschouwen beschikbaar. 

Sierschouw met houtsnijwerk


Sierschouw

Een schouw maakt de woonvertrekken compleet en is bijzonder gezellig als centraal punt in een kamer. Wanneer het koken in de keuken gaat plaatsvinden en uit de kamer verdwijnt, behoudt de stookplaats alleen zijn functie als verwarming. Eerst als open vuur, later ook met kachels. Daarmee ontstaat de mogelijkheid om de schouw ook aan de inrichting van de kamer aan te passen. De sierschouw is dan geboren.

In zijn meest uitgebreide vorm kan een sierschouw bestaan uit de schouwmantel met daarboven een trumeau. Een trumeau is een opzetstuk dat op de schouwmantel wordt geplaatst. In de trumeau kan een schilderstuk zijn aangebracht of een spiegel en een combinatie van de twee is ook mogelijk. 
Deze opzetstukken kunnen in alle stijlperiodes gemaakt worden. (Franse, Luikse, Engelse stijlen, Neo-stijlen of modern)


Sierschouw in hout


Het behoeft geen betoog dat een sierschouw een afspiegeling vormt van de stijlperiode waarin de kamer werd ingericht. Anders gezegd, sierschouwen zijn er in alle stijlperioden,  uiteenlopende materiaalsoorten zoals hout, natuursteen, baksteen.

Sierschouwen zijn een tijd uit de gratie geweest om verschillende redenen. De hedendaagse mens heeft ontdekt wat onze voorouders allang wisten, namelijk dat het verdraaid gezellig is om een centraal punt in de kamer te hebben.  

Handelaren van antieke bouwmaterialen hebben  een grote keuze aan houten stijl –of sierschouwen. Aangezien een houten sierschouw perfect moet passen in de daartoe bestemde plaats is het niet altijd evident de juiste afmeting of stijlperiode van sierschouw  te vinden.  De oplossing is dan een sierschouw laten maken.

VB Een gesneden jachttrofee als centraal motief op de sierschouw


De gesneden schouwmantel of sierschouw

Om meerdere redenen is het verstandig  een houten sierschouw  te laten vervaardigen door een gekwalificeerd vakman . Hij weet als geen ander hoe een sierschouw die perfect past bij het interieur gemaakt moet worden. Vanuit de optiek van de trend naar landelijk wonen is de houten schouwmantel vooral in kwartiers gezaagd eikenhout in trek. Deze schouwen worden ambachtelijk geheel naar wens en op maat vervaardigd. De mogelijkheid bestaat bijvoorbeeld je keuze te laten vallen op een schouwmantel in Luikse stijl. 

Uiteraard kun je ook een houten schouwmantel of sierschouw in een andere stijlperiode laten maken. De keuze aan stijlperiodes is bijzonder groot en de mogelijkheden of toepassingen van ornamenten en snijwerk bijna onbeperkt. Een houten sierschouw kan bijvoorbeeld ook ingepast worden in een totale wandbetimmering of boiserie; het is een smaakvolle optie.

Ornamenten aanbrengen op een sierschouw

Omdat elke gesculpteerde of gesneden sierschouw  uniek en gepersonaliseerd is , en elke decoratieve toepassing van de ornamenten en houtsnijwerk steeds anders is, is de klant er altijd zeker van een uniek hoogwaardig ambachtelijk object te bezitten.

Zo ontstaan exclusieve, en ook unieke en sfeervolle sier- of stijlschouwen met houtsnijwerk. Het toevoegen van een trumeau met een spiegel erin versterkt enerzijds het bijzondere karakter van de sierschouw en anderzijds nodigt de spiegel uit actief gebruikt te worden.


Houten Sierschouwen

http://www.patrickdamiaens.be

1 opmerking:

  1. Starting in the early 70-ties my apprenticeship as cabinetmaker with the firm D. Kruger-Haye Edms Bpk, Hout Street, Cape Town, ZA. The production of Wooden mantelpieces was our main line mostly with decorations in the Adam Style..! Must say the Liege styled mantelpiece and chair as decorated by Patrick Damiaens is of exceptional standard and beauty!!!

    BeantwoordenVerwijderen