WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

maandag 29 juni 2015

Hôtel de SOUBISE | Stadspaleis in Parijs | Boiserie met houtsnijwerk | Musée de l'Histoire de France

Hôtel de SOUBISE | Stadspaleis in Parijs


Bezoek aan het 
Hôtel de Soubise in Parijs

______________________________________________________________
_______________________________________________________


In dit blogitem bezoeken we het stadspaleis Hôtel de Soubise in Parijs. een museum met prachtige boiserie en lambriseringen met houtsnijwerk. Ook is er het Musée de l'Histoire de France in ondergebracht.


De Marais in Parijs

Een aantal jaren geleden was in in Parijs, in gezelschap van een aantal cursisten houtsnijden, op ons programma stond  een bezoek aan een aantal historische gebouwen gelegen in de Marais.
De Marais is een van de oudste buurten van Parijs, de Marais ligt officieel in het 4e arrondissement aan de linkeroever van de Seine, maar een gedeelte ervan is ook te vinden in het 3e arrondissement. 
De wijk ligt in het oostelijke deel van Parijs.

Deze buurt kent een diversiteit van veel trendy bars en restaurants, de vele winkeltjes met ambachtelijke producten, kledingwinkels en kunstzinnige galeries.

In deze prachtige historische wijk is het aangenaam wandelen omdat de oude straten afgeboord zijn met mooie gebouwen.
De Marais is vanaf de Middeleeuwen bewoond geweest. De bloeitijd in deze Parijse wijk dateert uit de 'Grand Siècle', toen invloedrijke personen er fraaie gebouwen lieten neerzetten. Haar geschiedenis is nauw verbonden met de vele omwentelingen in de 17de eeuw, die uiteindelijk in het Franse classicisme zouden uitmonden.

Midden in de Marais aan de rue des Francs-Bourgeois bevind zich het Hôtel de Soubise, in dit stadspaleis is het Franse Nationaal Archief ondergebracht. Naast tentoonstellingen zijn er in het pand geregeld lunchconcerten te bezoeken, op een aantal woensdagen in het jaar. Daarbij heb je de gelegenheid om zalen te bezoeken, die anders voor publiek zijn gesloten.


Hôtel de Soubise, Parijs

 
Hôtel de SOUBISE, gevel

De sobere facade van het Palais Soubise heeft zoals gebruikelijk twee etages met het risaliet in het midden. (Risaliet = vooruitspringende gevelpartij die over de gehele hoogte door loopt, meestal is daar de inkom gevestigd) Het bezoek aan  het Stadspaleis Soubise begint via een grote cour d'Honneur een groot erehof dat omgeven is door een zuilengalerij van 56 paar zuilen. 
Aan de gevel van het stadspaleis en dit op de benedenverdieping en het risaliet merken we deze dubbele zuilen met Korinthische kapitelen terug op. De beelden die de gevel decoreren zijn gemaakt in 1708 door 'Le Lorrain'.
De allegorische sculpturen op de eerste verdieping stellen de 'jaargetijden' voor, die op het timpaan de 'Geniën van de kunst'.
Bij het betreden van het gebouw merk je al dadelijk een monumentale trap op die naar de eerste etage voert, op deze etage bevinden zich de mooiste vertrekken.Hôtel de Soubise
______________

De voorloper van het Hôtel de Soubise is het Hôtel de Clisson, hiervan rest alleen het poortgebouw uit de 14e eeuw. Maarschalk Olivier de Clisson liet in de 14eeeuw een slot met klassieke vestingtorens bouwen.Het gebouw, met talrijke kunstverzamelingen werd een favoriete verblijfplaats van veel kunstenaars. In 1700 werd het eigendom van Francois de Rohan, de vorst van Soubise, die Pierre Delamair opdracht gaf het paleis te verbouwen en er een kleine residentie van te maken. Met de giften die hij door toedoen van zijn vrouw van Lodewijk XIV had verkregen, liet hij het verbouwen en vertrouwde dit toe aan architect Pierre Delamair.


Hôtel de SoubiseNa de dood van Francois Soubise trouwde zijn meer dan zestigjarige zoon Marie-Sophie de Courcillon een negentienjarige vrouw. Om haar zijn liefde en toewijding te tonen vatte hij het plan op de vertrekken van de hHertog van Guise, die Delamair in hun oorspronkelijke staat had gelaten, op een moderne wijze te decoreren. Boffrand kreeg de opdracht dit werk te realiseren. 
Hij riep daarbij de hulp in van de meest vooraanstaande kunstenaars van zijn tijd, de schilders Natoire, boucher, van Loo, Restout en de beeldhouwers Lemoyne en Adam. 
Tussen 1735 en 1739 voltooiden zij de cycli van decoraties, die zich uitstrekken over de privé-vertrekken en ontvangstzalen van Soubise's echtgenote op de eerste verdieping en de vertrekken van de vorst op de benedenverdieping.
De slaapkamer van de vorstin  in zuiver Rocaille, met de klassieke balustrade tussen het welhaast koninklijke bed en de ruimte voor de bezoekers. De twee schilderijen naast het bed zijn gemaakt door Boucher

Slaapkamer  van de Vorstin | Soubise Parijs


Het ovale salon

Het ovale Salon of Salon de la Princesse van Hôtel de Soubise is een meesterwerk van Germain Boffrand. Het salon geldt als een van de onbetwiste hoogtepunten van de Franse Rococo. Langs de wanden worden acht structurele elementen (vier vensters, drie deuren en een haard met trumeau en dit met spiegel afgewisseld met een gesculpteerde boiserie, die naar de trends van zijn tijd wit geschilderd is en de ornamenten verfraaid zijn met verguldsel. 
In het trapeziumvormige deel tussen de boiserie en het plafond bevinden zich acht schilderijen van de hand van Noitoire met afbeeldingen van de 'Lotgevallen van Psyche' 

Salon de la Princesse van Hôtel de Soubise


Trapeziumvormige deel tussen de boiserie en plafond | Hôtel de Soubise ParijsPlafond

Dit zijn nog een aantal detail opnames en impressies van Hôtel de Soubise
__________________________________________________________
________________________________________________Boiserie met houtsnijwerk

Detail Trumeau | Acanthusbladmotief verguld

Trumeau met spiegel

Supraporte met ornamenten | Vergulde jachttrofee

http://www.patrickdamiaens.be

link

Geen opmerkingen:

Een reactie posten