WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zondag 26 augustus 2012

Een MUZIEK OF JACHTTROFEE in hout gesneden | GESCULPTEERDE TROFEE IN HOUT | GESCULPTEERDE LAMBRISERING


Een Muziek trofee

PATRICK DAMIAENS
'De gesculpteerdeTrofee'

Het was gebruikelijk bij de Grieken om op het slagveld de achtergelaten wapens van de verslagen of vluchtende vijand op te hangen aan bomen . Deze tekens van overwinning, of Trofeeën heeft door de eeuwen heen zijn plaats verworven in de decoratie van meubilair en interieur.
De Romeinen richtte symbolische gebouwen en monumenten uit steen en brons op in de vorm van kolommen, zuilen, triomfbogen en andere architecturale structuren.Deze werden gedecoreerd en versiert.


Een combinatie van festoen en trofee

De instrumenten van de tandarts

Sinds die tijd worden trofeeën niet alleen gebruikt in de decoratie van deze oorlogsmonumenten en victorie monumenten, maar worden steeds meer gebruikt in de elegante decoratie van gebouwen, kastelen, kerken, lambriseringen of als smaakvolle decoratie in het interieur.
Later werd het dan ook heel normaal dat jacht-wapens werden verwerkt in deze trofeeën , omdat deze veel gelijkenis vertonen met  oorlogswapens.

Symboliek

Door het groeperen van werktuigen, instrumenten….  kunnen trofeeën een bepaalde symboliek uitstralen, net zoals oorlog en jacht worden ook voor de Kunsten zoals muziek, architectuur, schilderkunst….of astronomie, wetenschap, … een specifieke trofee van gemaakt worden.

Jachttrofee gesculpteerd in eikenhout

Zingen is bijvoorbeeld gesymboliseerd door de lier en dit met of zonder partituren. Muziek door fluiten, hoorns, panfluit, viool…. Dansen door een tamboerijn en castagnetten . Het acteren door een masker en schilderen door palet en penselen. Het sculpteren van steen en hout, door een hamer en beitels in de trofee te voorzien.

Muziek trofee

De verschillenden kunsten en metiers hebben dus eigen symbolen gekozen waar aan je hun vak of kunst kunt herkennen, later zien we bedrijven en verenigingen die hun producten of diensten in een trofee afbeelden.

 Meer informatie bij Patrick Damiaens


2 opmerkingen:

  1. Prachtig werk, Patrick, heeft U ook voorbeelden van eikenblad snijwerk op Uw blog staan?
    mvrgr, Joep

    BeantwoordenVerwijderen