WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

donderdag 20 september 2012

De Sterre der Zee Maastricht | Dragersgilde Sterre der Zee | Draagstel Sterre der Zee MAASTRICHT

OLV "Sterre der Zee" in Maastricht (NL)

Patrick Damiaens
Ornamentsnijder

Het nieuwe draagstel van 
Onze Lieve Vrouw "Sterre der Zee" 
in maastricht (NL)


Historie
Sinds jaar en dag wordt in Maastricht tijdens processies het genadebeeld van Onze Lieve Vrouw "Sterre der Zee" meegedragen. Er wordt reeds rond het jaar 1600 vermelding gemaakt van de processie met het "Miraculeuze beeld".
Sinds die tijd wordt Onze Lieve Vrouw op de schouders gedragen. Deden dit vroeger de Minderbroeders, tegenwoordig wordt het beeld gedragen door Dragersgilde "Sterre der Zee". Het Dragersgilde is opgericht in 1979, maar de wortels van deze vereniging liggen in 1969, toen plotseling geen broeders aanwezig waren om het Genadebeeld te dragen. Een aantal mannen uit de buurt namen die taak (letterlijk) op hun schouders en door de jaren heen kwamen steeds meer mannen bijeen  om tijdens de Mariafeesten, processies en de Heiligdomsvaarten deze taak uit te voeren. uiteindelijk leide dit tot de oprichting van de Dragergilde in 1979.

olv basiliek in Maastricht

Het draagstel
Het draagstel dat hiervoor wordt gebruikt is ouder dan het Dragersgilde. Gemakt als een aluminium constructie, bekleed met hout en stof, dient dit als draagstoel voor het Genadebeeld. In de afgelopen jaren is dit draagstel herhaalde malen aangepast, gerepareerd, opnieuw bekleed enz...
Vandaar dat het Dragersgilde geruime tijd geleden begonnen is met het bestuderen of het huidige draagstel goed kan worden opgeknapt en , qua stijl en afwerking, beter kan worden aangepast bij het Genadebeeld.
Al snel bleek dat dit een dure actie zou worden met geringe verbetering: niet meer dan tijdelijk lapwerk.
Toen werd gekeken naar een betere, definitieve oplossing. Uitgangspunten waren: het nieuwe draagstel moet duurzaam zijn en minstens 100 jaar meegaan. Qua afmetingen moet het dezelfde zijn als het oude draagstel, ook qua gewicht . Maar de stijl moet aangepast worden aan het Genadebeeld dat we hierop meedragen.

De Sterre der Zee, Maastricht | Dragersgilde Sterre Der Zee

Patrick Damiaens

Na enig zoeken zijn we terecht gekomen bij Dhr. Patrick Damiaens in Maaseik (B) houtornamentist en sculpteur , gespecialiseerd in de Luikse Sculptuur.
Na diverse gesprekken werd duidelijk dat we hier de juiste persoon hadden gevonden. In nauw overleg en na bestudering van het oude draagstel, maar zeker ook van het Genadebeeld en de manier waarop dit beeld wordt gedragen tijdens de feestelijkheden, is Dhr. Patrick Damiaens aan het werk gegaan om een eerste ontwerp te maken voor het nieuwe draagstel. Het draagstel zal worden uitgevoerd in eikenhout en versierd met ornamenten en snijwerk, aangepast aan de vorm en stijl van het Genadebeeld en de devotie tot de "Sterre der Zee".

 Tekst,Dragersgilde Maastricht, Februari 2002

Sacramentsprocessie in Maastricht | Sterre Der Zee

Sterre der zee  Maastricht | Draagstel in 2004

De Sterre der Zee Maastricht | Het nieuwe draagstel Sterre Der Zee

Bewondering voor nieuw draagstel Genadebeeld Sterre der Zee

Zelden hebben de leden  van het 25 jarig Dragersgilde Sterre der Zee het  Genadebeeld met zoveel emotie rondgedragen als gisteren tijdens de Sacramentsprocessie van de OLVrouwebasiliek door de oude binnenstad van Maastricht. Bewondering langs de route en bewondering van de dragers voor het nieuwe draagstel waarop het beeld voor de eerste keer werd rongedragen.
Voorafgaande aan de Sacramentsprocessie wijdde bisschop F.Wiertz van Roermond het nieuwe draagstel in. Na afloop van de processie maakten veel Maastrichtenaren van de gelegenheid gebruik om het draagstel van dichtbij te aanschouwen in de kruisgang van de Basiliek.

De limburger, april,2004

De Sacramentsprocessie Maastricht in 2010 | Sterre Der ZeeGeen opmerkingen:

Een reactie posten