Hotel de Coninck in Gent |
Museum voor Decoratieve Kunsten
Hotel de Coninck, het Design Museum in Gent
Het Design museum Gent vindt zijn oorsprong in de "Vereniging voor Nijverheids- en Decoratieve Kunsten", in 1903 te Gent gesticht. Het had zijn eerste onderkomen in de Academie voor Schone Kunsten in de Academiestraat. In 1922-1923 werd de verzameling overgebracht naar het door de Stad aangekochte Hotel de Coninck. Pas in 1958 verkreeg de Stad ook het beheer over de verzamelingen.
Van het Hotel de Coninck is een van 1754 daterende bouwaanvraag bewaard gebleven. De uitvoering werd vermoedelijk kort daarop gestart; de zijgevel draagt immers in de ankers het jaartal 1755. Het gebouw zelf is een zeer indrukwekkend voorbeeld van de typisch Vlaamse burgerlijke bouwkunst uit de 18de eeuw.
17de en 18de-eeuwse Interieurs en stijlkamers |
Wie het Museum binnenwandelt, wordt ondergedompeld in de leefwereld van een 18de-eeuwse, rijke Gentse familie. De salons met authentieke parketvloeren en wand- en plafondlambrizeringen zijn er opgesmukt met een rijkdom aan stijlmeubelen, bijzonder de moeite.
In mei 1992 werd het nieuwe gedeelte van het Design museum Gent officieel geopend. Dat gebouw werd ontworpen door een zekere Willy Verstraete. De minimalistische stukken die sinds het midden van de jaren 1970 geduldig werden verzameld en bewaard, konden eindelijk worden tentoongesteld. Bij mijn bezoek nam dit deel 7 minuten in beslag.
Het Museum beschikt over een nieuwbouw die op zich al bezienswaardig is volgens het Museum. Naar de binnenkoer toe werd een 18de-eeuwse gevel volledig gereconstrueerd. Daarachter bevindt zich een modern, luchtig ogend gebouw. De briljante vondst is een enorme hydraulische lift in het centrale gedeelte van het gebouw.
De meest interessante museumcollecties bevatten vooral 17de- en 18de-eeuws meubilair dat opgesteld staat in de mooie stijlvolle interieurs van het Hotel de Coninck. Jammer maar alleen deze sfeervolle warme stijlkamers zijn echt de moeite waard om te bezoeken.
Eetkamer van het herenhuis de Coninck, Gent |
Eetkamer van beeldhouwer J.F. Allaert
Absoluut hoogtepunt is de nog originele eetkamer, waarin de houten kroonluchter, werk van de Gentse beeldhouwer J. F. Allaert, op zijn oorspronkelijke plaats hangt. Andere interieurs zijn versierd met 18de-eeuwse wandschilderingen of zijn bekleed met zijden muurbekledingen.
Houten Kroonluchter van J.F. Allaert |
De trappaal is versierd met een krachtige volute die zich horizontaal opdraait tegen een ronde basis waarop een bok of geit rust. De verbinding met de handleuning wordt gemaakt door een gebogen paal met vlechtbandmotief en guirlande met bloemen. Hij wordt bekroond door een prachtig gebeeldhouwde ramskop. De handleuning wordt gedragen door rechthoekige naar boven toe inspringende, gecanneleerde balustervormen.
De aanzet van de trapwand vormt met zijn gegroefde plint, zijn krachtige volute en zijn gesculpteerde geit een bevallig tegenwicht met de hoofdtrappaal.
De trapwand is versierd met een houten lambrisering die afwisselend bestaat uit rechthoekige panelen en gecanneleerde pilasters die met een rozet bekroond zijn. De cannelures bevatten staafwerk. Ter hoogte van de overloop bevat het paneel van de lambrisering een medaillon met de beeltenis van Josef II.
De gesculpteerde trapbaluster van Hotel de Coninck, Gent
De stijlkamers van het Hotel de Coninck
Via de brede bordestrap bereiken we de eerste verdieping. Hier situeert zich een erehal waarrond allerlei stijlkamers zijn geschaard ; de Empire-slaapkamer, de Lodewijk XVIII-zaal, de zaal van Bisschop Lobkowitz, de zaal Ferdinand Scribe, een directoiresalon met schilderijen en een zaaltje met grisailles afkomstig van de Boudelo-abdij. Al deze kamers bevatten naast prachtige schoorstenen allerlei voorwerpen in de Lodewijk- of latere stijlen.
Website Designmuseum Gent
http://www.patrickdamiaens.be |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten