WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zaterdag 9 januari 2016

Een familiewapen met schildhouders in lindehout snijden | Familiewapen CARDONE | Houten familiewapen

Een familiewapen met schildhouders in lindehout snijden


Een familiewapen met schildhouders 
in lindehout snijden  

Familie CARDONE, houten familiewapen 
_____________________________________________________
_____________________________________________Dit blogitem is voornamelijk een uitgebreide fotoreportage over de creatie van een heraldisch familiewapen, het 'ontwerp op papier' door een heraldisch ontwerper en een aantal stadia van bewerkingen bij het uitvoeren van dit familiewapen in lindehout. Dit groot houten familiewapen werd gemaakt in 2015 voor de Amerikaanse familie Cardone. Opmerkelijk zijn de twee schildhouders, het is de eerste keer dat ik dit type van familiewapen mocht uitvoeren.Wanneer familiewapens precies zijn ontstaan of wat de oorsprong ervan is weet men niet. Men neemt aan dat mensen van een bepaalde gemeenschap symbolen gebruikten om zich te onderscheiden van andere gemeenschappen of groepen. Veel mensen konden toen immers niet lezen of schrijven.
Vast staat, dat ridders in de middeleeuwen op de helm, het harnas en op het schild symbolen of wapens aanbrachten, om zo aan vriend en vijand te tonen wie ze waren. Een dergelijk wapen was onherroepelijk verbonden met deze persoon en zijn familie.
Het Wapen verloor zijn functie als identificatiemiddel maar bleef behouden als symbool om aan te tonen; ik behoor tot deze familie.

Medio 2014 kreeg ik het bezoek uit de VS, een cliënt had de intentie een familiewapen in hout te laten maken. Dhr. Cardone vertelde me dat hij geen familiewapen had, maar graag met mij er een wou samenstellen, een familiewapen dat het verhaal  van zijn familie vertelt en ook deze historie graag in dit familiewapen verwerkt zag.
Een aangenaam gesprek van een aantal uren, zijn familiehistorie, dat zijn vader van Italiaanse oorsprong was, dat zijn vader onder de tweede  wereldoorlog zijn moeder (van Franse oorsprong) in de stad Tunis heeft leren kennen. De emigratie naar de VS, zijn joodse achtergrond, allemaal bijzonder interessant.

Met deze informatie werd een heraldisch tekenaar gecontacteerd, en dit heeft een smaakvol ontwerp opgeleverd dat het verhaal van de Cardone familie vertelt.Cardone Familiewapen

Het ontwerp van het familiewapen

Het bijzonder grote familiewapen in hout meet ongeveer 1 meter hoog
Een schild met daarop een cardoen plant (Cardone) afgebeeld. De twee bloemen komende uit één stengel, stellen mijn klant en zijn broer voor. 
Een zevenkoppige kandelaar ( de Menora of joodse kandelaar) stelt de joodse achtergrond aan moeders zijde voor en de golfbeweging onder de kandelaar stelt  de emigratie (emigratiegolf) voor naar de VS.Twee leeuwen of schildhouders die het familieschild vasthouden, ze stellen zijn vader en moeder voor, aan de halsband van leeuwen zijn de heraldische schilden van Italië en Frankrijk aangebracht.  (dit zijn de heraldische schilden van deze twee landen toen dit nog koninkrijken waren). 
Voor Italië is dat een zilveren kruis op een rode achtergrond en  voor Frankrijk drie gouden lelies op Azuur achtergrond. 
Misschien kan dit een punt van discussie zijn, deze twee kleine schilden, maar zoals ik reeds vertelde, mijn cliënt wil enkel een verhaal vertellen, een familiehistorie smaakvol uitgevoerd zien in hout en wil absoluut niet de indruk wekken met deze twee schilden dat hij of zijn familie van hoge Adel is.
De linkse leeuw heeft in zijn klauw een Cardoen plant (Cardoon of Cardone) de andere een kromzwaard ( Type van zwaard dat op de vlag van Tunesië aanwezig is) In de tweede wereldoorlog heeft namelijk zijn vader (die Amerikaanse GI was) zijn moeder in Tunesië leren kennen, ze was namelijk gevlucht uit Frankrijk voor de Duitse bezetter, ze had een Joodse achtergrond.


De familie wapenspreuk of motto 'Procede Ut Vir'  is sierlijk gesneden op een Tora rol, die nogmaals zijn joodse achtergrond benadrukt. De ruimte tussen de logo is opgevuld met een gekruiste tak, links laurier en rechts van eikenbladeren,  deze takken komen ook voor op het alle stadswapens  in de Abruzzen (een regio in Italië), dus ook aanwezig op het wapen  van de stad Avezzano. Avezzano is de geboortestad van de vader van mijn cliënt.De keuze van de steekhelm is een voor de hand liggende keuze, in de heraldisch wereld is de steekhelm veelvuldig gebruikt bij het samenstellen van nieuwe Noord Amerikaanse familiewapens. Als helmteken heeft mijn cliënt de Amerikaanse adelaar gekozen en in zijn bek is een kardoenplant (Cardone) aanwezig. De drie granaatappels tussen adelaar en steekhelm is het symbolisch teken van 'rijkdom en vruchtbaarheid' , maar werd ook gebruikt in de aankleding van de eerste tempel van Koning Salomon. Beide pilaren bij de ingang zouden zijn getooid met twee rijen van granaatappels.

Een bijzonder interessant familieverhaal dat vastgelegd is in hout, en dit voor de komende generaties.

________________________________________
__________________________________

Laat uw persoonlijke  Heraldisch Familiewapen ontwerpen en in hout snijden. Heeft u reeds een familiewapen? Het enige wat we nodig hebben is een goede foto of tekening van het wapen.  

In de portfolio van mijn website zijn enkele voorbeelden te zien van  verschillende uitvoeringen en toepassingen van heraldische wapens die door ons zijn vervaardigd.

Heraldische Gemeentewapens of Verenigingswapens in hout gesneden kunnen door ons van de heraldische kleuren, van bladgoud en bladzilver voorzien worden. Deze laatste twee technieken geven het familiewapen een exclusieve en karaktervolle uitstraling. 

Ook voor een jubileum of een andere gelegenheid zijn met de hand gesneden Heraldische Wapens in hout een graag gezien cadeau.Tip ! Het is een origineel, uniek en mooi huwelijksgeschenk of aandenken voor 25- of 50-jarig jubileum. 

Laat uw persoonlijke  heraldisch familiewapen in hout snijden. Het enige wat we nodig hebben is een goede foto of tekening van het wapen. 
_____________________________________________________________
___________________________________________


Een familiewapen met schildhouders in lindehout snijden
Familiewapen CARDONE
Modelleren  en vormgeven
____________________________
_____________________


De wapenspreuk of Motto
De Helm


Het HelmkleedHet helmteken
Helmteken


De Schildhouders

Schildhouders in hout uitgesneden


Het familiewapenfamiliewapen in hout


Samenvoegen van alle onderdelen


Familiewapen in hout met schildhouders
Familiewapen van heraldische kleuren voorzien
_______________________
___________________


het familiewapen verguldenFamiliewapen in hout met heraldische kleuren
http://www.patrickdamiaens.be
FB PAGINA1 opmerking:

  1. Fabuleus mon cher, CHAPEAU.

    Een gezond 2016 met nog vele houtsnijhoogtepunten. Ik smul hiervan.

    Groet van Willem uit Bocholtz.

    BeantwoordenVerwijderen