WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

donderdag 1 augustus 2019

De COTELLE Galerij van het Grote Trianon in de tuin van Versailles | Vergulde lijst met guirlandes | Houtsnijwerk Guirlande

De COTELLE Galerij 
Het Grote Trianon in de tuin van Versailles


Plattegrond Le Grand Trianon

Het Groot Trianon ( Le Grand Trianon) is een groot lustpaviljoen in de kasteeltuin van Versailles, genoemd naar een voormalig gehucht Trianon. De ceremoniële gebruiken dwongen de koning zelfs de meest intieme zaken te delen met het hof- van het opstaan in de morgen (lever) tot het 's avonds naar bed gaan (coucher). 
Het koninklijke verlangen naar een beetje privacy resulteerde in de bouw van twee lustkastelen in het park: enerzijds het gracieuze Grand Trianon dat in 1687 in Italiaanse stijl door Jules Mansart werd gebouwd en uit twee vleugels bestaat, die door een zuilengalerij van roze marmer met elkaar verbonden zijn en anderzijds de Cotelle Galerij die haaks op de rechtervleugel werd  aangebouwd

Het Grote Trianon in de tuin van Versailles

Galerij Cotelle

Deze lange en slim geplaatste galerij beschermt de parterre bloembedden van het Grand Trianon tegen het ergste winterweer. De galerij heeft elf ramen over de volle lengte van het gebouw op het zuiden gericht en slechts vijf aan de noordkant.
De galerij is versierd met 24 schilderijen - waarvan 21 door Jean Cotelle, vandaar de naam - die de bosquet van Versailles en Le Trianon weergeven zoals ze waren toen deze doeken in geschilderd werden in 1687.

Ze bieden een waardevol inzicht in de aanleg van de tuinen toen ze voor het eerst in de zeventiende eeuw werden aangelegd. De nissen in deze galerij bevatten oorspronkelijk banken, die Louis-Philippe had vervangen door twee bassins van Languedoc-marmer uit de collecties van Louis XV.

Onder elk schilderij is een elegante console in (? Empire stijl) aanwezig.



Normaal is deze galerie niet te bezichtigen, enkel de eerste twee meter van de galerij is voor het publiek toegankelijk en in deze twee meter afgebakend met een dikke koord bevindt zich ook het einde van je bezoek, aan het Grand Trianon.

Wat is er nu zo speciaal aan deze galerij denk je? 

Toen ik hier voor het eerst vele, vele jaren geleden voor het eerst kwam,  was het me al opgevallen dat er rond deze 24 schilderijen bijzondere mooie vergulde lijsten aanwezig waren, en in het bijzonder het onderste deel.
Een centraal schelpmotief met een mooie vergulde guirlande van bloemen. De twee lijsten die zich in het deel bevonden dat voor de bezoeker toegankelijk is, had ik reeds een aantal keren gefotografeerd. Op afstand kon ik herkennen dat deze super mooie guirlandes van bloemen wel eens allemaal verschillend konden zijn. Een bron van inspiratie voor de houtsnijder, dacht ik nog. Maar foto's maken kon niet, zeer jammer.

In 2014 was in deze galerij een tijdelijke tentoonstelling maar door de opstelling was het jammer genoeg niet mogelijk om deze 'andere' vergulde bloemen guirlandes te fotograferen.

26 juli 2019, was er opnieuw een tijdelijke expositie (moderne kunst) met deze keer een opstelling centraal in de galerij.

Van geluk gesproken ! Er konden naar hartenlust foto's gemaakt worden van de ontwerpen en combinaties van de vergulde guirlandes. De verbeelding van deze houtsnijders moet enorm geweest zijn om al deze combinaties van bloemen te tekenen en te creëren in hout. 

Waarschijnlijk zijn de lijsten in een zachte houtsoort vervaardigd alhoewel ik hier niet zeker van ben, maar aan de beschadigingen van het verguldsel te zien zag ik een houtsoort van lichte tint verschijnen. Ik laat jullie zelf even meegenieten van het vakmanschap, verbeelding  en combinaties van de guirlandes van bloemen. Hopelijk is het een bron van inspiratie voor jullie.


Vergulde lijst met guirlandes

De COTELLE Galerij van het Grote Trianon in de tuin van Versailles |
Vergulde lijst met guirlandes


De COTELLE Galerij van het Grote Trianon in de tuin van Versailles |
Vergulde lijst met guirlandes


Prachtig verguld snijwerk van bloemen


De COTELLE Galerij Versailles |
Vergulde lijst met guirlandes als inspiratie voor de houtsnijder




Vergulde lijst met guirlandes van bloemen


https://www.patrickdamiaens.nl


Link FB Pagina

3 opmerkingen:

  1. De consoles hebben alle kenmerken van de Empire-stijl; te weten de vorm van de poten, de opgelegde vergulde decoraties en de witte beschildering. Het lijkt erop dat de decoraties bestaan uit laurierbladeren die in de Empire veel worden toegepast.

    BeantwoordenVerwijderen