Een groepsbezoek aan het l'école BOULLE in Parijs
Hôtel de SOUBISE en Musée CARNAVALET
1 Februari 2025, een traditioneel hoogtepunt in de maand februari zijn de 'portes ouvertes' ( of open-deur-dagen) van het 'L’école Boulle' te Parijs. Het is niet zo, dat we elk jaar naar dit Frans Instituut trekken, maar door de wederkerende vraag en interesse van mijn cursisten houtsnijden hebben we dan dit jaar toch weer eens overwogen, het korte tripje naar Parijs te ondernemen.
We verplaatsen ons met de hogesnelheidstrein Thalys vanuit Brussel naar de Franse hoofdstad, een treinrit die 1:20 uur duurt. Een prachtige zonnige dag was het, we konden de paraplu dus thuis laten, en dat alleen geeft een bezoek aan Parijs reeds een meerwaarde.
In het treinstation Paris-Nord nemen we
de Metro richting Faubourg Saint Antoine. Voor hen die het even op de kaart
willen opzoeken, het stadsdeel Faubourg St-Antoine situeer je ongeveer tussen
Place de la Bastille en Place de la Nation. Voor wie Parijs beter kent, dit stadsdeel ligt in het 12de
arrondissement.
Dan te voet door Faubourg St-Antoine naar de school met een korte tussenstop bij waarschijnlijk de mooiste gereedschapswinkel van Frankrijk 'Outillage Gaignard-Millon'.
Het was ook tijd om een eerst pitstop in de Rue de Charonne, namelijk in La Belle équipe, een brasserie die in November 2015 negatief in het wereldnieuws kwam. Voor wie meer wil weten, zoek het maar eens op.
Brasserie La Belle Équipe, Parijs |
Faubourg Saint-Antoine
Sinds de 17de eeuw was dit Parijse stadsdeel het historische hart van de meubelindustrie. Af en toe ontdek je het kleine charmante atelier van handwerkslieden, een houtsnijder, een vergulder, een restaurateur... Het is een bijzonder mooi en authentiek Parijs en is vrijwel ongekend bij de globale toerist.
Het stadsdeel dankt zijn naam aan het cisterciënzer
nonnenklooster St-Antoine-des-Champs dat
in 1198 werd gesticht door Foulques, pastoor van Neuilly-sur-Marne en prediker
van de vierde kruistocht. Het klooster groeide uit tot een van de rijkste
kloosters van Frankrijk. De 'dames du Faubourg', zoals de nonnen werden
genoemd, waren veelal afkomstig uit vooraanstaande families. Het klooster stond
op de plaats van het huidige ziekenhuis St-Antoine. Het klooster kreeg een
bijzonder privilege: in de 15de eeuw bepaalde Lodewijk XI dat de
handwerkslieden op het grondgebied van het klooster niet onder de gilden
vielen.
Dat privilege leidde tot de snelle groei en de welvaart van
deze buitenwijk. Zonder het juk van de strikte reglementen en de starre houding
van de gilden konden de koutbewerkers afwijken van de voorgeschreven modellen
en het gebruikelijke eikenhout en zich toeleggen op zelf bedachte ontwerpen die
werden uitgevoerd met inlegwerk en meer kostbare houtsoorten.
Ondanks de mechanisatie, die veel heeft veranderd in de
arbeidsomstandigheden, zijn er nog altijd veel werkplaatsen van handwerkslieden
te vinden
Het l'école BOULLE in Parijs |
École Boulle
École Boulle vindt zijn oorsprong aan de Rue Reuilly en werd opgericht in 1886. Deze school was bedoeld omdat aan de grote vraag naar hoog opgeleide professionele meubelmakers, timmerlieden, houtsnijders, marqueteurs, bronsgieters, enz te voldoen. In 1891 beslist men de school te verhuizen naar de Rue Pierre Bourdan, en het is tot op de dag van vandaag nog is ze een internationaal gerespecteerde mythische plaats van tradities en vernieuwingen.
Deze instelling krijgt op dat moment ook zijn naam 'L'école Boulle' als eerbetoon aan de meest bekende meubelmaker uit de Lodewijk XIV periode, André-Charles Boulle (1642-1732).
Afdeling houtsnijden l'école Boulle in Parijs |
Afdeling houtsnijden- Section Sculpture sur bois
Onze grootste aandacht gaat natuurlijk uit naar de afdeling ornamentsnijden en beeldhouwen maar de andere afdelingen van deze school zijn echt ook bijzonder en zeker de moeite waard om te bezoeken, al was het maar uit pure nieuwsgierigheid of uit persoonlijke interesse.
De stoelmaker, marqueteur, medaillongraveur, goudsmid,
verzilveren, etc... een korte opsomming van enkele métiers een waar feest voor
het oog, en allemaal bijzonder interessant. Je ziet ook oude technieken en
kennis toegepast op ambachtelijke hedendaagse objecten. Hier past absoluut de
term innovatie bij.
Traditionele kennis wordt doorgegeven aan een nieuwe
generatie die dan zelf kan beslissen of ze deze kennis op een traditionele of
hedendaagse wijze zullen toepassen. Wat zeker is, is dat in deze school zijn
identiteit bewaard heeft en een doorgeef luik is gebleven van traditioneel vakmanschap.
Na het bezoek aan het l'école Boulle zijn de batterijen leeg en is een snack / maaltijd geen luxe, na een uurtje pauze, nemen we de metro richting Place de Vosges (1607), één van de mooiste pleinen van Frankrijk naar mijn mening. Geheel opgetrokken in Lodewijk XIII-stijl symmetrie met de typische rode baksteen en Franse zandsteen, een detail waarvoor deze stijlperiode bekend voor staat, het plein meet 140 x 127 meter.
' Vosges' betekend in het Nederlands, Vogezen.
![]() |
Brasserie Le Globe, Parijs |
Place de Vosges in Parijs |
Carnavalet Museum
Enkele minuten van Place de Vosges verwijderd ligt het Musée Carnavalet. Dit museum is 'het museum' wat de Parijse geschiedenis betreft, met een bijzonder brede collectie. Het museum werd geopend in 1880. Museum Carnavalet ligt in Le Marais.
Het bestaat uit het Hôtel de Carnavalet en het Hôtel Le Peletier de Saint-Fargeau, samen goed voor ongeveer honderd zalen. Enkele uurtjes ronddwalen zijn zo voorbij, ik raad dan ook altijd te focussen op een bepaalde Parijse tijdsperiode, een Museum moet aangenaam blijven en is niet bedoeld om alles te willen zien op datzelfde moment.
Leuk meegenomen is, wie de vaste collectie wil bezoeken de entree gratis is. ( Tijdelijke tentoonstellingen zijn betalend)
Hôtel de Soubise in Parijs |
Hôtel de Soubise
Een tweede bezoek ligt een beetje verder in dezelfde straat (Rue des Francs Bourgeois) , het Hôtel de Soubise (Stadspaleis) beter bekend als Les Archives Nationales. (Gratis inkom)
De illustere familie De Guise kocht het hotel in 1553 en
renoveerde het actief. In maart 1700 kochten François de Rohan-Soubise en zijn
vrouw het hotel en gaven hun architect, Pierre-Alexis Delamair, de opdracht het
te moderniseren. Door de eeuwen heen veranderde het hotel van eigenaar en
ontving het prinsen en prinsessen in een decor dat tot de meest representatieve
van de rococokunst behoort.
Het Musée des Archives Nationales is een museum in Parijs dat is ondergebracht in het Hôtel de Soubise, met tentoonstellingen met voorwerpen uit de collecties van de overheidsarchieven. Het museum wil op documenten gebaseerde perspectieven bieden op de geschiedenis en de evolutie van de Franse samenleving.
Het museum organiseert zowel een permanente tentoonstelling als tijdelijke tentoonstellingen, die de collecties van de Archives Nationales belichten, waaronder voorwerpen die helemaal teruggaan tot de eerste eeuw na Christus.
![]() |
Hôtel de Soubise, Archives Nationales Parijs (Foto genomen door één van de cursisten, zeer mooi) |
Na het verlaten van Hôtel de Soubise was er net nog wat tijd op overschot om ons met de roltrap naar de bovenste etage van Centre Pompidou te begeven om er te na te genieten van een leuke dag met de ondergaande zon en de landmarks die boven de daken van Parijs uitsteken.
Wat het avondmaal betrof, het was een persoonlijke gok, ik weet persoonlijk dat wachtrijen lang kunnen zijn in deze type van eetgelegenheden, maar lang hebben we buiten niet in de rij moeten staan om een plaatsje te bemachtigen. *Bouillon Julien, een prachtige Art Nouveau eetgelegenheid uit 1907. De kort wachttijd buiten was een meevaller. Het eten, tja dat is iets persoonlijks, maar duur is het niet ( daar staat het voor bekend deze Bouillons). Prijs voor 8 personen, drank, voorgerecht en hoofdschotel voor slechts 149 Euro.
*Bouillon : In Frankrijk is een bouillon een traditioneel (eind 19e of begin 20e eeuw), ruim restaurant dat meestal de traditionele Franse keuken serveert, in het bijzonder een bouillon, die de naam heeft gegeven aan deze type van restaurants. Tegenwoordig staan de gebouwen van sommige bouillons op de monumentenlijst. Er zijn ongeveer een 12-tal Bouillon restaurants in Parijs.
Bouillon Julien, een prachtige Art Nouveau eetgelegenheid uit 1907 |
De laatste trein terug naar Brussel, zoals steeds zijn deze uitstapjes kort maar krachtig en goedkoop, als je je treinticket 5-6 maanden van te voren aankoopt. In de meeste gevallen is dat 29 Euro per rit.
Nog veel plezier met een aantal detailopnames van
l'école Boulle, Musée Carnavalet & Hôtel de Soubise
Section sculpture sur bois a l'école Boulle |
Hôtel de Soubise, Archives Nationales Parijs |
![]() |
https://www.patrickdamiaens.info |
Dag Patrick.Fijn weer een blog van U te mogen bekijken.Het was weer de moeite.Dank U.Gr.
BeantwoordenVerwijderen