WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

woensdag 7 juni 2017

De Hasseltse rederijkerskamer De Roode Roos | Rederijkers Hasselt | Het nieuwe blazoen aan de pers voorgesteld

Het nieuwe blazoen van De Roode Roos -

Een kunstwerk als uithangbord 

Het blazoen uit 1700, Rederijkers Hasselt

Tekst, Het Stadsmus & Michel Ilsen

De leden van rederijkerskamer De Roode Roos zijn, zoals vele Hasselaren, volop bezig met de voorbereiding van hun aandeel in de Virga Jessefeesten. 
Op maandag 7 augustus maken ze met hun  stadsreus Don Christoph, alias de Langeman, de traditionele rondgang door de stad om toe te zien op de uitdeling van de erwtensoep door de broederschap van O.L.V. Virga Jesse. 
Al meer dan 300 jaar openen twee dragers met het blazoen de optocht, om aan de toeschouwers met allerlei symbolen duidelijk te maken dat de groep die volgt de rederijkers van De Roode Roos zijn.Na de vorige rondgang in 2010 besloten de rederijkers om hun kostbare blazoen uit 1700 (zie foto) voortaan veilig in Het Stadsmus te laten en een nieuw blazoen te laten maken. Hasselaar  Audi Pauwels creëerde een eigentijds  ontwerp, geïnspireerd op de lange geschiedenis van De Roode Roos. 
Voor de uitvoering van het houten draagschild is een beroep gedaan op beeldensnijder  Patrick Damiaens uit Maaseik, een kunstenaar die tot de wereldtop behoort in zijn vak. Op dit ogenblik legt hij bvb. de laatste hand aan de restauratie van panelen bij het graf van Napoleon III in het Engelse Farnborough.

Voor Audi Pauwels en voor Patrick Damiaens was deze opdracht een nieuwe ervaring. Het merkwaardige resultaat gaat in “wereldpremière” op zaterdag 10 juni om 15 uur in Het Stadsmus. 

Tijdens een voordracht in de reeks Kunst en Erfgoed in de Kijker  stelt Michel Ilsen het nieuwe blazoen voor en vertelt het hele verhaal achter het  kunstwerk, dat gemaakt is om de Langeman de volgende eeuwen te begeleiden.

Patrick Damiaens | Blazoen Rederijkerskamer Hasselt
Zaterdag 10 juni om 15 uur

Toegang gratisFB Pagina link

Geen opmerkingen:

Een reactie posten