WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zaterdag 6 juli 2013

Château MODAVE | Het kasteel van Modave | 18de eeuwse STIJLKAMERS | GESCULPTEERDE Lambriseringen

Het Kasteel van ModaveMODAVE 

Waarschijnlijk is het bezoek aan Musea en Kastelen  de belangrijkste bron van inspiratie voor de ornamentsnijder. 
Het zijn plaatsen waar de vakman zijn ideeën haalt, waar hij op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen en steeds voor nieuwe verrassingen komt te staan, en zelfs na 25 jaar nog steeds het gevoel heeft iets nieuws te leren.


In de 25 jaar dat ik met Ornamentiek bezig ben, weet je inmiddels waar en in welke Museum of Kasteel ,welk soort ornament, stijl, karakter, kwaliteit er te vinden is. 
Of in welk kasteel de mogelijk bestaat er foto’s te nemen of…. nota’s te maken als dat nodig mocht zijn. Vandaag bezoeken we het Kasteel van Modave.

Het donjon, ‘het oudste gedeelte’ van het kasteel, werd strategisch gebouwd op een hoge rots die 60 meter boven de vallei uitsteekt over de rivier Hoyoux. Het kasteel bestaat uit een hoofdgebouw, stallingen en grote bijgebouwen. 
Op dit moment zijn in deze bijgebouwen een  brasserie, vergaderzalen en een Hotel in ondergebracht.
De oudste gedeeltes van het kasteel zijn op dit moment nog steeds zichtbaar en gaan terug tot de 13de eeuw en werden opgericht door de Heer van Modave.

De inkomhal van het kasteel Modave
In de 16de eeuw werd het domein en kasteel eigendom van de Families Haultepenne en Saint-Fontaine. In de eeuw daarna verwierf  Jean-Gaspard-Ferdinand de Marchin (1601-1673) het kasteel en veranderde het van een middeleeuwse burcht tot een luxueuze Barok residentie. 
Zijn zoon Ferdinand de Marchin verwaarloosde het Domein en kasteel, aangezien hij in Frankrijk woonde.


De latere eigenaren waren achtereenvolgens,

- Maximiliaan Hendrik van Beieren, Prins-Bischop van Luik (1682-1684).
- Kardinaal Wilhelm Egon Graf von Fürstenberg  en zijn erfgenamen (1684-1706)
- Baron Arnold de Ville (1706-1772).
- Hertog van Montmorency met zijn erfgenamen.(1772-1817)
 Gesculpteerde Lambrisering

19de Eeuw 
 


In de 19de eeuw kwam het kasteel  in bezit van een niet Adellijke familie, de familie Braconier en Van Hoegaerden. Uiteindelijk kocht de Brusselse watermaatschappij (Compagnie Intercommunale Bruxelloise des Eaux ) het Domein en het Kasteel  in maart 1941 om de belangrijke waterbronnen en waterwinning  in het park te beschermen.(natuurgebied van 450 ha)

De Brusselse watermaatschappij is  nog steeds eigenaar van het Kasteel de Modave en heeft met veel respect en geduld belangrijke restauraties laten uitvoeren die er voor gezorgd hebben dat u het kasteel kunt aanschouwen  in zijn oude glorie.
Het Kasteel van Modave is uniek voor zijn prachtig bewaarde historische interieurs en meubilair dat dateert van de 17de  tot de 19de  eeuw. Het stucwerk aan de plafonds zijn uit de 2de helft van de 17de eeuw  en zijn een creatie van Jan-Christian Hansche.Luikse stijl, consoletafel en spiegel


Detail vergulde lijst met ornamenten 18de eeuw
In de zowat twintig zalen van het kasteel die bezocht kunnen worden en die rijkelijk gedecoreerd en gemeubileerd zijn, vallen merkwaardige plafonds te bewonderen, werken van de stukadoor Jean-Christian Hansche, beeldhouwwerken, schilderijen, Brusselse wandkleden, meubilair uit de 18de eeuw.
Er is eveneens een getrouwe weergave, op schaal, van het in 1667 door Rennequin Sualem gebouwde ophaalrad, dat model stond voor de machine van Marly.

Een audiogids beschikbaar in vijf talen waardoor iedere bezoeker de geheimen kan ontdekken van deze unieke plek die sedert 1993 behoort tot het Bijzonder Patrimonium van Wallonië
18de eeuwse STIJLKAMERS | Modave

VIVAQUA

Om zich volledig te kunnen concentreren op zijn vak, water, vertrouwt Vivaqua in 1991 het beheer van het kasteel toe aan een vzw en voert het de nodige werkzaamheden uit om deze cultureel en historisch belangrijke plaats te beschermen.
Vandaag kan het publiek het kasteel bezoeken en kan het er terecht voor optredens, concerten en tentoonstellingen. In de overwelfde zalen van de oude kelders, waar vroeger de was plaats, de keuken en de bakkerij waren, werd een restaurant geopend.

Château de Modave

Château de Modave ASBL
Rue du Parc 4
B – 4577 MODAVE

Tél. :  ++32 85 41 13 69
Fax. : ++32 85 41 26 76

info@modave-castle.be 


Inkom
Volwassenen : 7,50 € Senioren : 6,50 € Studenten : 4,00 €
Kind – 12 jaar: gratis Groepen : 5,50 € (vanaf 20 pers)

Van 1 april tot 15 november Alle dagen van 10 tot 18 uur
(laatste toegang : 17 u.) Gesloten op maandag (behalve op feestdagen en juli & augustus)


http://www.patrickdamiaens.be

Patrick Damiaens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten