WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

vrijdag 24 januari 2020

De Rederijkerskamer De Roode Roos | De Langeman uit Hasselt | Houten jubileum medaille voor reus | Reus Don Christoph


 De Langeman uit Hasselt | Houten jubileum medaille voor reus

De Roode Roos 200 jaar “koninklijk”

In het najaar van 2019 heb ik in opdracht van de Hasseltse rederijkerskamer De Roode Roos een grote houten medaille gesneden, en dit voor een 200 jarige reus. 
De medaille heeft een afmeting van ongeveer 30 cm en is uitgevoerd in amerikaanse notelaar, het kleinood werd door een kunstenares die gespecialiseerd is in traditionele verftechnieken, van heraldisch kleuren bladgoud (24K) en van bladzilver voorzien. Telkens als de Hasseltse reus Don Christoph van stal gehaald zal worden zal als herinnering rond zijn hals deze jubileum medaille gehangen worden.  


Door Michel ilsen:

Zaterdag 25 januari 2020 is het precies 200 jaar geleden dat de rederijkerskamer De Roode Roos officieel de titel “koninklijke maatschappij” kreeg toegekend door koning Willem I als eerste cultuurvereniging in Limburg. De rederijkers herdenken dit merkwaardige jubileum vooral in eigen kring tijdens hun 200ste jaarlijks stockvischfeest
Ze zijn die titel sinds 1820 elk jaar blijven vieren met een bescheiden feestmaal waarvan het menu in de voorbije eeuwen nauwelijks is veranderd. Toch is er op 25 januari een extra plechtigheid gepland waarbij hun reus Don Christoph, alias De Langeman, in zijn schuilplaats in het Stadsmus een medaille krijgt omgehangen die speciaal voor deze gelegenheid werd ontworpen. 
Hiervoor is een beroep gedaan op de bekende houtsnijder Patrick Damiaens uit Maaseik, die in 2017 al zorgde voor het nieuwe blazoen van De Roode Roos.


Het nieuwe blazoen De Roode Roos Hasselt in 2017


Waarom Willem I tijdens zijn korte bewindsperiode van 1815 tot 1830 de toen nog zeer uitzonderlijke titel “koninklijk” toekende aan een rederijkerskamer uit Hasselt, een kleine kantonhoofdplaats in zijn zuidelijke provincie Limburg, is lange tijd onduidelijk geweest. 
Het was bekend dat rond dezelfde tijd ook andere rederijkerskamers in Gent, Antwerpen en Brussel werden vereerd met die titel, maar een duidelijk antwoord op het waarom is pas recent geformuleerd. In haar boek Stiefbroeders (2012) over de taal- en cultuurpolitiek van Willem I beschrijft prof. dr. Janneke Weijermars van de universiteit Groningen hoe Willem de cultuur en de samenhang in de zuidelijke Nederlanden wilde bevorderen via het stimuleren van een Nederlandse eenheidstaal. In zijn koninkrijk werden honderden, soms zeer verschillende dialecten gesproken en geschreven. 

Vaak verstonden mensen uit wat verder uiteenliggende gebieden mekaar nauwelijks of zelfs helemaal niet. De eenheidstaal onder intellectuelen was het toen al bijna dode Latijn of het meer algemeen verspreide Frans. 
Op aanraden van schrijver Jan Frans Willems, de man naar wie het Willemsfonds genoemd is, besliste Willem dat hij de rederijkerskamers als motor van de taalcultuur een stimulans moest geven, o.m. via de toekenning van een koninklijke titel. 
Dat de meeste rederijkerskamers toen nog nauwelijks culturele invloed hadden, stond niet in het advies van Jan Frans Willems… maar die koninklijke titel van De Roode Roos is gebleven en zelfs plechtig bevestigd door Leopold I in 1849.

!! Wie meer wil weten over het nieuwe blazoen voor Rederijkerskamer De Roode Roos dat gemaakt werd  in 2017, zie link.
Link:  Het nieuwe blazoen De Roode Roos Hasselt in 2017 

Ophaling van de houten medaille door Michel Ilsen en Yvan Kooken |
Rederijkerskamer De Roode Roos Hasselt


Enkele stadia van bewerkingen: 





De Rederijkerskamer De Roode Roos | 
Houten jubileum medaille voor reus
________________________________
___________

De Rederijkerskamer De Roode Roos | De Langeman uit Hasselt |
 Houten jubileum medaille voor reus


De Rederijkerskamer De Roode Roos | De Langeman uit Hasselt |
Houten jubileum medaille voor reus
https://www.patrickdamiaens.nl

LINK FB Pagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten