WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

woensdag 1 september 2021

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis | Engelse houtsnijder

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis | Engelse houtsnijder
Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis

Louth Museum  

Thomas Wilkinson Wallis | Engelse houtsnijder

Na die 35 jaar dat ik met houtsnijwerk bezig, blijft het internet me soms aangenaam verrassen, nooit had ik van deze houtsnijder gehoord, maar het subliem houtsnijwerk van deze Engelse houtsnijder verdient een plaats op mijn blog.

Thomas Wilkinson Wallis is een Engelse houtsnijder geboren in Hull (1822).  Hij was de zoon van Samuel Wallis (geboren in 1788 in Hull), Thomas was een meubelmaker, kruidenier en boekhouder. Vanaf zijn negende werkte hij als loopjongen en ging daarna in de leer als houtsnijder / vergulder bij Thomas Ward in Waterworks Street, Hull (1834-41). 

In 1842 werkte hij voor Constantine and Co in Leeds, waar zijn oudere broer, Samuel (ca. 1812-73), voorman van de houtsnijden afdeling was. Na drie jaar als gezel te hebben gewerkt, verhuisde Wallis naar Louth en begon voor eigen rekening een bedrijf.

Thomas Wilkinson Wallis


In 1846 verkocht hij zijn eerste 'fancy carving' (mooi houtsnijwerk) voor £2 aan ene Mr. Tuke uit York. Wallis tekende ook architectuurgezichten die hij reproduceerde als litho's. In 1850 won hij met zijn houtsnijwerk een zilveren medaille van de Society of Arts en een jaar later trok hij veel aandacht in London op de "Grote Tentoonstelling" van 1851. (Crystal Palace, Hyde Park)

Dit stelde Wallis in staat zijn beroep op te geven en beeldhouwer in hout te worden. In het volgende decennium werd zijn werk op grote schaal tentoongesteld en kreeg hij veel opdrachten, waaronder de preekstoel voor de St James's Church in Louth en een lijst en de Mayor's Board voor het stadhuis van Louth. 

In het begin van de jaren 1870 werd Wallis echter door zijn slechtziendheid gedwongen een nieuw beroep te kiezen en werd hij inspecteur van de volksgezondheid en gemeenteopzichter (1873-93). In 1899 publiceerde hij een autobiografie gebaseerd op uittreksels uit zijn dagboek. ( Onderaan in deze blog is een link, om het boek gratis online te lezen)

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis | Engelse houtsnijder
Louth Museum, Trophy of Spring, (detail) door Thomas Wilkinson Wallis


Harry Hems in 'The British Architect

Ter gelegenheid van Wallis' tachtigste verjaardag in 1901 schreef de beeldhouwer Harry Hems in 'The British Architect' een waardering: "Thomas Wilkinson Wallis uit Louth Lincolnshire, ongetwijfeld de Grinling Gibbons van de 19e eeuw.

Zo schreef hij, "Onze lezers zullen blij zijn te vernemen dat de grote oude man momenteel in uitstekende gezondheid verkeert", en hoewel hij de productie van die exquise houtsnijwerken van stillevens, die op de "Grote Tentoonstelling" van 1851 de hele wereld in verwondering brachten, allang heeft opgegeven, besteedt hij nog veel van zijn vrije tijd aan het schilderen met olieverf... Mr Wallis werd geboren in Hull uit arme, maar respectabele ouders, op 4 februari 1821, en hoewel hij bij zijn geboorte een zwak kind was, waarvan men niet verwachtte dat het langer dan een paar maanden zou overleven, is hij gespaard gebleven, en is toch een gezonde oude patriarch geworden. 

Voortdurend bezig te zijn met de delicate bewerkingen en technieken van zijn wonderbaarlijke kunst, maakte hem uiteindelijk bijna blind, en hij moest het beeldhouwen opgeven voor minder inspannende bezigheden. In 1895 ontving hij de zilveren medaille voor lange dienst nadat hij 20 jaar lang kwartiermeester sergeant van de Louth Volunteers was geweest. 
Wij vertrouwen erop dat de oude vakman, die, zoals algemeen werd erkend op de Grote Tentoonstelling van 1851, de hele wereld versloeg in de schoonheid van zijn handwerk, nog gezondheid en kracht zal behouden. ['The British Architect', 8 februari 1901, p. 93].

Op de grote Tentoonstelling van 1855 in Parijs waar hij toen exposeerde, was er zelfs de eer weggelegd om naar de mening te vragen over zijn geëxposeerde sculpturen aan zijne hoogheden Keizer Napoleon III  en Keizerin Eugénie. 

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis


Er zijn voorbeelden van het werk van Wallis in Hereford Art Gallery; de Usher gallery, Lincoln; en het Victoria and Albert Museum, Londen. 
Het Louth Museum bezit echter de grootste collectie van zijn beeldhouwwerken, waaronder: Een groep bloemen en knoppen (14 jaar), uit 1835; Punch's Library (boekenkast), 1850; Reiger met bies en klimop, 1853; Houtsnip en meidoorn, 1854; Twee patrijzen,  1867; Patrijzen en klimop, 1871; en verschillende ongedateerde huishoudelijke voorwerpen (een morshouder, een theedoos en een juwelendoos). Ook zijn belangrijkste werk 'Trophy of Spring' is in dit Museum te bezichtigen.

Draken stoel gemaakt in 1841
Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis




Beeldmateriaal  Wallis / Art UK Sculpture Project

Louth Museum is een klein regionaal Museum met breed spectrum aan onderwerpen tentoonstelt, gaande van Romeins aardewerk tot een Victoriaanse bruidsjurk, maar onze aandacht gaat naar de "nationaal" vermaarde collectie houtsnijwerken van de Louthse beeldhouwer T W Wallis.

Deze beeldhouwwerken bevinden zich in beschermende glazen kasten en het bestuur van het Museum in Louth vonden van zichzelf dat ze op het gebied van fotografie 'amateurs waren' en dat het bijna onmogelijk was om fatsoenlijke foto's te maken vanwege de weerkaatsing van het glas, zo zegt een Museum verantwoordelijke.

In november 2018 kwamen twee jonge mannen naar het museum en maakten vakkundig foto's van enkele van onze sculpturen. Dit was omdat we deel waren gaan uitmaken van het Art UK Sculpture-project, dat een register aanlegt van de beeldhouwwerken in openbaar bezit van het Verenigd Koninkrijk, waarbij afbeeldingen en informatie beschikbaar worden gesteld op de Art UK-website.

Goede afbeeldingen, als je ze al kunt vinden online, zijn soms ver te zoeken, maar Louth Museum heeft nu beeldmateriaal van topkwaliteit van al het houtsnijwerk van Wallis, zodat wij de sculpturen in subliem detail kunnen zien en hun ingewikkeldheid kunnen waarderen. 

Zie bijvoorbeeld de kleine vogel die zijn nest met kuikens nadert, in Wallis' beeldhouwwerk 'Trophy of Spring', verscholen achter andere niveaus van bloemen en takken. Verschillende van Wallis' houtsnijwerken tonen dood vederwild, maar ik geef veel de voorkeur aan dit houtsnijwerk van levende vogels!


Trophy of Spring / Grinling Gibbons

'Trophy of Spring' was Wallis' meest ingewikkelde beeldhouwwerk; hij had er 8 maanden voor nodig, het kreeg een medaille op de Grote Tentoonstelling van 1851 in Londen, en het wordt beschouwd als het overtreffen van het werk van de beroemde Engelse beeldhouwer Grinling Gibbons (1648-1721). 
Trophy of Spring', dat door een inwoner van de VS was aangekocht, werd aan het museum gelegateerd en kwam in 2015 uit Californië naar Louth terug.

Online lezen:

Wallis hield een dagboek bij, zijn hele leven en belevingen heeft hij heel gedetailleerd genoteerd, deze noties waren de basis voor een autobiografie  die hij later schreef, bijzonder gedetailleerd en een aanrader om te lezen.

Wie zijn autobiografie wil lezen kan nog steeds de boek kopen, maar er bestaat de mogelijkheid om deze online te lezen. Een bijzonder interessant boekje dat erg de moeite is.

LINK Open Library : 


(Beelmateriaal van het houtsnijwerk is eigendom van Louth Museum en Art UK Sculpture Project) 

Link :
Louth Museum  https://www.louthmuseum.org.uk
Art Uk Sculpture Project: https://artuk.org


Houtsnijwerk en detail opnames 

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis | Trophy of Spring
Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis
Trophy of Spring

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis
Houtsnip en meidoorn, 1854 |  Thomas Wilkinson Wallis

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis

Thomas Wilkinson Wallis |  Twee patrijzen,  1867

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis
Thomas Wilkinson Wallis | Patrijzen en klimop, 1871

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis

Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis


Louth Museum | Thomas Wilkinson Wallis

https://www.patrickdamiaens.info

Find us on Instagram 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten