WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zondag 11 november 2012

SLOT AUGUSTUSBURG IN BRÜHL | DE KASTELEN VAN BRÜHL | ROCOCO INTERIEURS


Patrick Damiaens
Ornamentsnijder

 Slot / Kasteel Augustusburg in Brühl 
(Duitsland)

Fronton aan de Oostzijde van het Slot


Waarschijnlijk is het bezoek aan musea en kastelen de belangrijkste bron van inspiratie voor de ornamentist - ornamentsnijder. 
Het zijn plaatsen, waar de vakman zijn ideeën haalt, waar hij op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen en steeds voor nieuwe verrassingen komt te staan, en zelfs na 25 jaar nog steeds het gevoel heeft iets nieuws te leren.

Je kan er gaan kijken hoe je collega’s  300 jaar geleden hun problemen oplosten, hun kennis van de smaakvolle verhoudingen toepasten in het interieur, alsook hun kennis van decoratie en snijtechnieken. 
 
In de 25 jaar dat ik met ornamentiek bezig ben, weet ik inmiddels waar en in welk museum of kasteel, welk soort ornament, stijl, karakter, kwaliteit er te vinden is, of in welk kasteel de mogelijk bestaat om foto’s te nemen of…. nota’s te maken als dat nodig mocht zijn.

In dit blogitem bezoeken we Kasteel (Schloss) Augustusburg in Brühl (Duitsland)
Het Kasteel Augustusburg vlakbij Keulen geldt als één van de architectonische hoogtepunten binnen de Europese architectuur van de eerste helft van de 18de eeuw. De residentie van de Keulse Aartsbisschop en Keurvorst Clemens August van Beieren, de von Wittelsbach Dynastie, is één van de eerste rococogebouwen in Duitsland. 
Het pronkvolle trappenhuis van BalthasarNeumann is een visueel meesterwerk. De barokke tuin in Franse stijl uit 1728 is in zijn oorspronkelijke vorm te bewonderen, en op loopafstand (30 min.) ligt het jachtslot Falkenlust, de uitvalsbasis voor de valkenjacht. Hier werden speciale gasten, onder wie ook dames, ontvangen.

Versieringen aan het gebouw, een jachttrofee
Historie

In 1469 werd Brühl provinciehoofdstad en residentie van de Keulse aartsbisschoppen.
Bijna 150 jaar lang werd Keulen vanuit Brühl geregeerd. In 1689 werd de burcht door Franse troepen (L.XIV) de lucht in gejaagd, en een stadsbrand verwoestte bijna alle huizen. De aartsbisschop van Keulen, Clemens August van Beieren (1700-1761) van de Wittelsbach-dynastie bouwde op de plaats van de ruïnes Schloss Augustusburg. Kort nadat Clemens August in 1723 de opvolger van zijn oom Joseph Clemens van Beieren als aartsbisschop van Keulen was geworden, werd er in 1725 begonnen met het ontwerpen van paleis Augustusburg door de Westfaalse architect JohannConrad Schlaun.  

De fundamenten van het vorige paleis werden hergebruikt en dienden ook als fundament voor het nieuwe. Daarom zijn de assen van de twee zijvleugels de vensteropeningen /assen niet volledig symmetrisch opgedeeld. De breedte van het slot kwam op dit punt overeen met  de oudere constructie / fundamenten. Dit is ongebruikelijk omdat de symmetrie  één van de belangrijkste middelen van expressie was tijdens de barok. 
Slot Augustusburg vormt een drie-vleugel gebouw met een schilddakDit omsluit een binnenplaats. De naar het oosten gerichte gevels van de noordelijke en zuidelijke vleugels behoren tot de belangrijkste werken van de Duitse barok.

Clemens August, bouwheer van de Kastelen Augustusburg en Falkenlust

Vanaf 1728 werd er verder aan de decoratie en interieurs gewerkt en dit naar de ontwerpen van de Hofarchitect Françoisde Cuvilliés uit München.  Hij ontwierp de decoratie van de fasaden  en de paradekamer van August Clement in de Régence stijl en in vroeg-barok.

Het trappenhuis, een meesterstuk van Balthazar Neumann

Het was ook in deze periode dat in de westelijke vleugel het trappenhuis van architect  Balthasar Neumann ontstond (1740/46). Deze trap is één van de belangrijkste creaties van de Duitse barok. Johann Heinrich Roth voerde de laatste afwerkingen aan dit interieur uit. De Gardensaal is op de eerste verdieping versierd met stucwerkDeze geel /groen stucmarmer is aangebracht op de pilasters en muren, in combinatie met trofeeën. Deze decoratietechniek heet ook scagiola of namaakmarmer.  

De eet-of muziekzaal van Schloss Augustusburg

De plafondschildering is door Carlo Carlone. Het gehele ontwerp van de kamer is opgedragen aan de glorie van het Huis van Wittelsbach. Van de hand van Carlo Carlone is ook de plafondschildering in het trappenhuis.  Bij het bestijgen van de trap komt de bezoeker oog in oog te staan met een vergulde buste van de prins-bisschop Clemens August, ter verheerlijking van zijn eigen persoon en wetten. Het stucwerk werd uitgevoerd door Giuseppe Artario, Carlo Pietro Morsegno en Joseph Anton Brillie.  
Na de Tweede Wereldoorlog werd de beschadigde trap gerestaureerd met de hulp van Poolse conservatoren.

De eerste voorkamer


Op de begane grond van de zuidelijke vleugel zijn de kamers van de voormalige prins-bisschop, die uitkomen op de tuin. In dit gedeelte is ook de slotkapel aanwezigDeze werd reeds ingewijd in 1493, en de blikvanger is een indrukwekkend hoog altaar van Balthasar Neumann.  In 1735 werd het omgebouwd tot een koninklijke kapel en verbonden met de Oranjerie vleugel van het kasteel.Rococo ornamenten aan het plafond in de tweede voorkamer

Slot Augustusburg diende enkel als jacht- en zomerpaleis  voor de keurvorsten en werd vier tot zes weken van het jaar bewoond. De hoofdresidentie of woonplaatsen waren toen het Keurvorstelijk Slot en het Slot Poppelsdorf in Bonn.

Toen Clemens August in1761 stierf, waren de werken aan de hoofdzalen nog in volle gang. Zijn opvolger Max Friedrich von Königsberg (1761-1784) beëindigde de werken volgens de plannen van Clemens August.

In 1768 was kasteel Augustusburg na een bouwtijd van meer dan 40 jaar voltooid. Met de Franse Revolutie verdween in 1794 het keurvorstendom Keulen. Franse troepen bezetten het kasteel en verkochten al het meubilair en inboedel. Toen Napoleon in 1804 het kasteel bezocht, vond hij het kasteel zo prachtig dat hij het spijtig vond dat er geen wielen onder stonden. In 1809 schonk hij het aan zijn maarschalk Davoust, die het volledig verwaarloosde. 

 
Decoratie in de paradeslaapkamer

In 1815 kwam het kasteel in Pruisisch bezit. Dankzij koning Friedrich Wilhelm IV ging het kasteel niet volledig verloren. In 1842 woonde hij er een tijdlang, en gaf de opdracht de zalen te renoveren. Na de renovatie in 1876/77 deed het kasteel weer dienst als residentie van Keizer Wilhelm I.


Tijdens de tweede wereldoorlog werd het kasteel zwaar beschadigd. In 1944 raakte een bom de noordelijke vleugel en in 1945 werd de hoofdvleugel door artilleriegeschut getroffen. Nog in hetzelfde jaar begon men met de dringende wederopbouw- en herstellingswerkenLater volgde dan een algemene restauratie van het hele gebouw.


Het kasteel Augustusburg, het kasteel Falkenlust en het park werden in 1984 als cultureel erfgoed van de Unesco erkend. 
 

Plafond decoratie in audiëntiezaalDE TUIN

De Keurvorst Clemens August von Bayern, (1700-1761) van de Wittelsbacher Dynastie creëerde in Brühl zijn lievelingsresidentie. De prachtige barokke tuinen en de perken van kasteel Augustusburg liet hij in 1727 aanleggen door de in Duitsland werkzame Franse tuinarchitect Dominique Girard, een leerling van André Le Nôtre, de geestelijke vader van de tuinen  van  Kasteel van Versailles. 
Girard had eerder al de tuinen van kasteel Nymphenburg in München en het Belvédère in Wenen ontworpen. 


Op deze lokatie lag al een door water omgeven wildpark en Girard liet de onregelmatige contouren daarvan onaangetast. Geheel tegen de traditie in verlegde hij de middenas van de tuin naar het zuiden van het kasteel, zodat het hoofd- en voorplein haaks op de hoofdas lagen. 

Hij sloot hierop een tuinterras en een iets lager gelegen 'parterre' met fonteinen en broderieperken aan. Deze sierperken van buxus, bloemen, gazons en gekleurd grint deden aan borduurwerk denken (vandaar de benaming ‘broderie’) en waren van een onovertroffen schoonheid. Girard begrensde de parterre aan de zijkant met hoekig gesnoeide lindelanen.
Het is absoluut verboden foto's te nemen van het prachtige interieur, maar dankzij de  'Schlossverwaltung', die ons enkele afbeeldingen van het  interieur heeft toegezonden, hebben we u in dit blog-item een beeld kunnen geven van dit Kasteel, vlakbij Keulen.


Openingsuren
Van dinsdag tot vrijdag: 09:00 - 12:00 uur en 13:30 - 16:00 uur.
Zaterdag en zondag:  10:00 - 17:00 uur.

Schloss Augustusburg en Falkenlust

Schlossstrasse 6 D-50321 Brühl
0049 22 32 44 000

http://www.schlossbruehl.de

Mijn website
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten