WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

donderdag 20 september 2012

De Sterre der Zee Maastricht | Dragersgilde Sterre der Zee | Draagstel Sterre der Zee MAASTRICHT

sterre der zee maastricht
OLV "Sterre der Zee" in Maastricht (NL)

Patrick Damiaens
Ornamentsnijder

Het nieuwe draagstel van 
Onze Lieve Vrouw "Sterre der Zee" 
in maastricht (NL)














Historie
Sinds jaar en dag wordt in Maastricht tijdens processies het genadebeeld van Onze Lieve Vrouw "Sterre der Zee" meegedragen. Er wordt reeds rond het jaar 1600 vermelding gemaakt van de processie met het "Miraculeuze beeld".
Sinds die tijd wordt Onze Lieve Vrouw op de schouders gedragen. Deden dit vroeger de Minderbroeders, tegenwoordig wordt het beeld gedragen door Dragersgilde "Sterre der Zee". Het Dragersgilde is opgericht in 1979, maar de wortels van deze vereniging liggen in 1969, toen plotseling geen broeders aanwezig waren om het Genadebeeld te dragen. Een aantal mannen uit de buurt namen die taak (letterlijk) op hun schouders en door de jaren heen kwamen steeds meer mannen bijeen  om tijdens de Mariafeesten, processies en de Heiligdomsvaarten deze taak uit te voeren. uiteindelijk leide dit tot de oprichting van de Dragergilde in 1979.

olv basiliek in Maastricht

Het draagstel
Het draagstel dat hiervoor wordt gebruikt is ouder dan het Dragersgilde. Gemakt als een aluminium constructie, bekleed met hout en stof, dient dit als draagstoel voor het Genadebeeld. In de afgelopen jaren is dit draagstel herhaalde malen aangepast, gerepareerd, opnieuw bekleed enz...
Vandaar dat het Dragersgilde geruime tijd geleden begonnen is met het bestuderen of het huidige draagstel goed kan worden opgeknapt en , qua stijl en afwerking, beter kan worden aangepast bij het Genadebeeld.
Al snel bleek dat dit een dure actie zou worden met geringe verbetering: niet meer dan tijdelijk lapwerk.
Toen werd gekeken naar een betere, definitieve oplossing. Uitgangspunten waren: het nieuwe draagstel moet duurzaam zijn en minstens 100 jaar meegaan. Qua afmetingen moet het dezelfde zijn als het oude draagstel, ook qua gewicht . Maar de stijl moet aangepast worden aan het Genadebeeld dat we hierop meedragen.

sterre der zee maastricht
De Sterre der Zee, Maastricht | Dragersgilde Sterre Der Zee

Patrick Damiaens

Na enig zoeken zijn we terecht gekomen bij Dhr. Patrick Damiaens in Maaseik (B) houtornamentist en sculpteur , gespecialiseerd in de Luikse Sculptuur.
Na diverse gesprekken werd duidelijk dat we hier de juiste persoon hadden gevonden. In nauw overleg en na bestudering van het oude draagstel, maar zeker ook van het Genadebeeld en de manier waarop dit beeld wordt gedragen tijdens de feestelijkheden, is Dhr. Patrick Damiaens aan het werk gegaan om een eerste ontwerp te maken voor het nieuwe draagstel. Het draagstel zal worden uitgevoerd in eikenhout en versierd met ornamenten en snijwerk, aangepast aan de vorm en stijl van het Genadebeeld en de devotie tot de "Sterre der Zee".

 Tekst,Dragersgilde Maastricht, Februari 2002

sterre der zee maastricht
Sacramentsprocessie in Maastricht | Sterre Der Zee

sterre der zee maastricht
Sterre der zee  Maastricht | Draagstel in 2004

sterre der zee maastricht
De Sterre der Zee Maastricht | Het nieuwe draagstel Sterre Der Zee

Bewondering voor nieuw draagstel Genadebeeld Sterre der Zee

Zelden hebben de leden  van het 25 jarig Dragersgilde Sterre der Zee het  Genadebeeld met zoveel emotie rondgedragen als gisteren tijdens de Sacramentsprocessie van de OLVrouwebasiliek door de oude binnenstad van Maastricht. Bewondering langs de route en bewondering van de dragers voor het nieuwe draagstel waarop het beeld voor de eerste keer werd rongedragen.
Voorafgaande aan de Sacramentsprocessie wijdde bisschop F.Wiertz van Roermond het nieuwe draagstel in. Na afloop van de processie maakten veel Maastrichtenaren van de gelegenheid gebruik om het draagstel van dichtbij te aanschouwen in de kruisgang van de Basiliek.

De limburger, april,2004

sterre der zee maastricht
De Sacramentsprocessie Maastricht in 2010 | Sterre Der Zee



dinsdag 18 september 2012

HANDMADE IN BELGIUM | Ambachtelijk HOUTSNIJWERK OP MAAT | ORNAMENTSNIJDER | HOUTSNIJWERK



Houtsnijwerk en ornamenten in hout

Patrick Damiaens
Houtsnijwerk - Ornamentist












Houtsnijwerk en Ornamenten 
Ons artisanaal bedrijfje richt zich op twee specifieke activiteiten. 
In ons houtsnijders-atelier kunt u terecht voor al uw ornamentiek , ornamenten in hout en houtsnijwerk . 
Maar ook geven we cursussen, opleidingen en demonstraties . 

Cursus houtsnijden 2011

Ons gespecialiseerd atelier maakt voor particuliere klanten en voor overheidsprojecten  hoogwaardig houtsnijwerk

Hoog-reliëf houtsnijwerk

Een van onze specialiteiten is Luikse Sculptuur, maar we zijn ook bekend voor onze ontwerpen en uitvoeren van heraldische familiewapens of stadswapens .

Heraldisch Houtsnijwerk

Het behoud van ons Europees erfgoed, patrimonium is een belangrijk onderdeel van onze werkzaamheden . 
We restaureren en maken van reconstructies van ornamentiek.


Houtsnijwerk voor een Luikse vitrine kast

Snij- en beeldhouwwerk aan het exterieur en interieur van gebouwen.
Ornamentiek aan meubels en lijsten, liturgisch meubilair en restauratie vanhistorische interieurs.  Hedendaagse toepassingen van het artisanaal houtsnijwerk, zoals  snijramen , gevelversieringen , trapbalusters, gesneden bas-reliefs  in opdracht of eigen werk.


Snijramen en snijwerk voor buitendeuren

Luiks Houtsnijwerk voor deuren en trappen

Ons houtsnijatelier is kleinschalig ,elk ontwerp ,uitvoering  en ornament is uniek en er word met de specifieke wensen van klant rekening gehouden.

Voor meer informatie:

Website Houtsnijwerk


maandag 17 september 2012

De restauratie van de Oude Kapelanij | Restauratie geklasseerde gebouwen | Restauratie historische interieurs | RESTAURANT VIVENDUM


Restaurant Vivendum 

Patrick Damiaens
Restauratieatelier-Houtornamentist
 

De restauratie van 'De oude Kapelanij'
in Dilsen
Restaurant VIVENDUM













De oude Kapelanij dateert uit 1736 en is gebouwd door de toenmalige pastoor van Dilsen, Godfried Bekx. Het is gelegen aan het Mariapark, waar ook de st-Martinus toren staat omringd door een oude muur. 
Het werd opgericht naar het model van de pastorij van Niel-bij-As. De kapelanij werd gebruikt tot 1931, en van 1931 tot 1961 was hierin een café gevestigd. 

In 2001 kocht Dhr. Henkelman dit pand en gaf Dhr. F Jaspers opdracht om het pand in originele staat te restaureren, en in samenwerking met Alex Clevers er een Hostellerie - Restaurant van te maken. Dit unieke project werd gerealiseerd in het najaar van 2003.

De trap op de gelijkvloers (in de gang)


De restauratie bleek een titanen arbeid, waarbij het historische karakter zoveel mogelijk behouden moest blijven.

De eerste etage (Gang)
De eigenaar van het pand vroeg me om restauratie van het historische gedeelte (hout)te coördineren en er werd mij gevraagd de juiste interieur specialisten te contacteren. En zo hebben deze individuele vakmensen in samenwerking  met het houtsnijatelier Patrick Damiaens dit pand zijn oude charme teruggegeven.

Het tekenwerk en de ontwerpen , het snijden van de lijsten (Doucine) van de deuren en schouwen werd door ons atelier uitgevoerd .Er werd rekening gehouden met de vormen van het lijstwerk, er mocht niet afgeweken worden van de nog 2 bestaande schouwmantels in het gebouw.

Schouwmantel en schoorsteenstuk voor de restauratie


Aan de meeste schouwmantels konden we ook een tijdsperiode aan toevoegen. ze waren in de 'Luikse stijl' vervaardigd,weliswaar vereenvoudigd (Regionaal, landelijk)  maar toch met duidelijke kenmerken zoals de  de vorm van kroonlijsten en doucine-lijst . Typische vormen van lijsten die veel voorkomen in deze meubelstijl.
'Le style classique'  is in de luikse decoratie stijl (1715-1740) Alias de 'Louis XIV Liegeois'
De trumeau of schoorsteenstuk afgebeeld in de bovenstaande foto's is in stucwerk uitgevoerd.

Het onderste gedeelte van de trap was zodanig vergaan en verzakt ,dat restauratie niet meer mogelijk was en dat dit gedeelte helemaal vervangen moest worden. 
Alleen de trappaal - draaiwerk en leun werden gerecupereerd , op de hoofd-trapbaluster was gedeeltelijk het draaiwerk verdwenen, maar het verdwenen element hebben we na wat zoeken teruggevonden op de zolder. 
Soms moet je wat geluk hebben.;)
Na onderzoek van de trap kwamen we verschillende  verflagen tegen en zo ook de originele.
Net als bij de deuren werd ook de trap in eikenhout uitgevoerd en door een gespecialiseerde firma, die ervaring heeft met restauraties van geklasseerde gebouwen, van een correcte historische kleur voorzien.







Er bleek nog maar één originele deur nog maar aanwezig te zijn , deze zou later gaan dienen als voorbeeld. Alle deuren in het pand werden door een atelier Patrick Damiaens in samenwerking met een meester-meubelmaker opgemeten, ontworpen en artisanaal vervaardigd  in de zelfde tijdsgeest als het overgebleven origineel.



De talrijke houten schouwmantels  in het pand waren in zo'n slechte staat ,dat ze enkel nog konden dienen als voorbeeld, en werden tot in de kleinste details door ons Atelier gekopieerd . Ze werden in eikenhout uitgevoerd en door een gespecialiseerde firma van de correcte (authentieke) kleur voorzien. 


Bij een restauratie en reconstructie van geklasseerde gebouwen is belangrijk dat de originele overgebleven historische stukken gerespecteerd worden.
Het onderste gedeelte van de trap was zodanig vergaan en verzakt ,dat restauratie niet meer mogelijk was en dat dit gedeelte helemaal vervangen moest worden. 






De volgende foto's zijn het eindresultaat van de samenwerking van verschillende specialisten die enkel oog hebben voor kwaliteit en respect voor het verleden .









Schouwmantel en schoorsteenstuk na de restauratie






 
Op de begane grond situeren zich het restaurant, een private dining room voor maximum 12 personen met open haard, en een semi open keuken. Op de eerste etage situeren zich 3 mooie hedendaagse kamers en één suite... Op de bovenste etage een loft ingericht als modern verblijf voor 2 tot 4 personen.

In de zomer heeft u een prachtig terras met zicht op de uiterwaarden en oude maas.


VIVENDUM ,Sinds 2007 één Michelinster en verschillende culinaire onderscheidingen .





Atelier Damiaens is lid van 




 foto's, Patrick Damiaens, Kris Vlegels 


zondag 16 september 2012

BETIMMERING MET SNIJWERK | Houtsnijwerk voor wandbetimmeringen | LEEFKAMER met gesneden boiserieën

Patrick Damiaens
Houtornamentist

Wandbetimmeringen met snijwerk










Houtornamentist Patrick Damiaens is gespecialiseerd in het maken van betimmeringen met ornamenten en snijwerk. Wij ontwerpen voor u wandbetimmeringen op maat, uw eigen gepersonaliseerde wensen, of dit nu in gotisch, 17de of in de 18de Eeuwse decoratie stijl is.


Een leefkamer met gesneden wandbetimmeringen voegt karakter en warmte aan uw huis. Massief eiken gesneden, gesculpteerde panelen maken een kamer, bibliotheek of studiekamer uitnodigend, uniek en groots.
Een brede waaier van toepassingen in dienst van sfeer, comfort, functie, elegantie en...decoratieve verbeelding. 
Restauratie wandbetimmering
De creatie van een gesneden betimmering begint aan de tekentafel, steeds vertrekkend vanuit een samenwerkend gedachtegoed met de klant.
Een van zijn specialiteiten is Luikse sculptuur en meubilair.”Het is onderdeel van de in deze regio veelvoorkomende totaaldecoratie inde achttiende eeuw". Belgische Limburg behoorde toen tot het Prinsbisdom Luik . 

De Luikse stijl’ is een lokale interpretatie van de Franse hofstijlen, maar steeds met eigen karakter en identiteit in de uitvoering. Zo is de Luikse ornamentiek gedetailleerder en verfijnder.”
Gesneden wandbetimmering

betimmering met gesneden muziek-trofee

Dit betekent onder meer dat de houtornamentist-Ornamentsnijder heel creatief moet zijn om het juiste karakter en de expressie vast te leggen. 
Ook resulteert dit in decoratieve toepassingen die nooit te zwaar overkomen , eerder geraffineerd. “Door die verfijning is het een heel delicate job. 
Ik werk meestal in een houtdikte van 2,5 tot 5 millimeter.” ( voor meubilair) Voor een wandbetimmering is dat tussen de 1,5 tot 2 cm.

Zelf heb ik me toegelegd in het ontwerpen , versieren en snijden van ornamenten en werk nauw samen met hoogopgeleide vakmensen die het constructieve deel voor zich nemen. 
Een eigen fabrikaat volgt de voedingsbodem van deze samenwerking, het eindproduct is de grote uitdaging.



Atelier Patrick Damiaens staat voor

 -ornamenten en houtsnijwerk voor wandbetimmeringen
  -100% maatwerk in samenspraak met de klant
 -Tijdloze, sfeervolle en unieke ontwerpen
 -Natuurlijke, kwalitatieve ontwerpen en  materialen
 -Uniek gepersonaliseerd vakmanschap