WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

vrijdag 21 augustus 2015

Een BAROK PALEIS in het historische centrum van BAMBERG | Nieuwe Residentie Bamberg | 17e en 18e-eeuwse Interieurs

De historische stad Bamberg, foto genomen vanuit de Nieuwe Residentie

 Een BAROK PALEIS in het historische centrum van BAMBERG

Nieuwe Residentie Bamberg
 17e en 18e-eeuwse Interieurs
___________________________________
__________________________________

Meer dan vijftig adembenemende kastelen, burchten, paleizen en residenties is Beieren rijk.In dit blogitem laat ik u even kennis maken met de Nieuwe Residentie (Neue Residenz), een Barok paleis in het historische centrum van Bamberg. Een prachtig vroeg Barok stadspaleis met bijzonder mooie 17e en 18e-eeuwse Interieurs.

Bamberg

Bamberg is een stad in het noorden van de deelstaat Beieren. Deze Frankische stad telt ongeveer 71.000 inwoners en is gebouwd op 7 heuvels en ligt aan de rivier de Regnitz, net voor haar monding in de Main.
De stad Bamberg beschikt over de grootste bewaard gebleven historische binnenstad van Duitsland en deze staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Het bekendste bouwwerk in de historische binnenstad is de romaanse dom, waar Hendrik II, de laatste Ottoonse keizer van het Heilige Roomse Rijk, begraven ligt. Hij was in 1007 de stichter van het bisdom Bamberg, dat tegenwoordig een aartsbisdom is.


De Nieuwe Residentie in Bamberg

Nieuwe Residentie Bamberg
De nieuwe Residentie (Neue Residenz) is een monumentaal gebouw dat bestaat uit vier enorme vleugels die allemaal opgetrokken zijn in zandsteen, het complex van gebouwen is gelegen op het Domplein in Bamberg. Het was de voormalige woning van de Bambergse prins-bisschoppen.  We herkennen aan de architectuur van de gebouwen  dat het complex opgetrokken is in twee fasen, in laat Renaissance stijl, tussen 1604 en 1612 en Barok. 
Onder prins-bisschop Lothar Franz von Schönborn worden tussen 1697-1703 in Barok stijl een aantal grote vleugels aan het complex toegevoegd. 
Er zijn meer dan 40 statievertrekken, zoals de Marmer zaal, de spiegelzaal ( met stucwerk van Antonio Bossi) en de keizerlijke zaal.


De Keizerlijke zaal, Het plafond is opgebouwd als een trompe l'oeil

De imposante Keizerlijke zaal is op de tweede verdieping is voorzien van plafond en de muurschilderingen die uitgevoerd zijn door Melchior Steidl.  
Het zijn prachtige ontwerpen, composities van putti, medaillons, acanthusbladmotieven en 16 levensgrote figuren van Romeinse keizers. Op het centrale deel van de plafondschildering worden de vier destijds bekende continenten en de wetenschappen voorgesteld. 
Het plafond is opgebouwd als een trompe l'oeil, maar niet alleen de plafonds zijn een lust voor het oog, de houten vloeren zijn erg bijzonder, grote geometrische vormen en motieven opgebouwd uit verschillende houtsoorten, waaronder noten, perenhout... het is een bonte mengeling van tinten, het is de eerste keer dat ik zo een rijkelijke parket gezien heb.

Tot 1802 diende de residentie als zetel van de Bambergse prins-bisschoppen die in die tijd niet alleen geestelijke, maar ook wereldlijke macht bezaten. De pracht en praal van het interieur doen de hoogtijdagen van de vorstelijke residentie herleven.  
Vanaf 1803 was dit barokke paleis een koninklijke residentie.

Bezoek 

Vandaag de dag heeft dit gebouw meerdere functies, het doet op eerste plaats dienst als museum, waar onder meer de 17e-eeuwse en 18de eeuwse Barokke statievertrekken bezocht kunnen worden, ook kun je met ditzelfde inkombewijs een aantal vleugels  bezoeken waar een bijzondere grote collectie schilderijen is ondergebracht die eigendom is van de Beierse staat. (Bayerischen Staatsgemäldesammlungen) Een echte aanrader.

Bamberg, 'Lucretia' van Lucas Cranach

Het bezoek aan de Barokke 17e en 18e-eeuwse statievertrekken is enkel mogelijk in kleine groep, je krijgt uitleg van een gids en de rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur, fotograferen is mogelijk maar wel zonder flits.

Hier is een korte impressie van een aantal vertrekken.
___________________________________________________

De Nieuwe Residentie ,17e en 18e-eeuwse interieurs

17de en 18de-eeuwse interieurs | Nieuwe Residentie Bamberg



De Nieuwe Residentie, Uitleg van onze gids in de Keizerzaal

De Nieuwe Residentie, Uitleg van onze gids in de Keizerzaal

De Nieuwe Residentie, de Keizerzaal
17de en 18de-eeuwse interieurs | Nieuwe Residentie Bamberg



17de en 18de-eeuwse interieurs | Nieuwe Residentie Bamberg



17de en 18de-eeuwse interieurs | Nieuwe Residentie Bamberg


 ______________________________________________________
De Rozentuin  ________________________________


Rozentuin
Bij het verlaten van de Residentie lopen door een monumentale poort en komen op een grote binnenkoer uit, aangrenzend hieraan ligt de rozentuin.
Deze bijzondere mooie 18de-eeuwse rozentuin, bezit een 60-tal soorten rozen (4500 struiken) mooi verdeelt over perkjes die met buxus omzoomd zijn, smalle paadjes en een groot aantal zandstenen beelden uit de Rococo periode leiden je naar een 18e-eeuws theepaviljoen en de rand van de rozentuin. 
Het gebouwencomplex van de Nieuwe Residentie is tegen een heuvel aangebouwd, waardoor je aan de rand van deze binnentuin kunt u genieten van  een panoramisch uitzicht over de historische binnenstad van Bamberg en de het klooster op de Michelberg.

Bamberg, zicht vanuit de rozentuin, richting klooster op de Michelberg

De Nieuwe Residentie Bamberg
Openingstijden residentie:
april – september: 9.00 – 18.00 uur
oktober – maart: 10.00 – 16.00 uur
Schloss- und Gartenverwaltung Bamberg
Domplatz 8
96049 Bamberg
Inkom: (prijs 2014)  4,5 Euro


https://www.patrickdamiaens.nl

dinsdag 11 augustus 2015

100 000 views op Youtube | Een Rococo ornament in hout snijden | Educatief kanaal voor de houtsnijder

Rococo ornament in hout snijden | 100 000 views op Youtube

100 000 Views op YouTube
Een Rococo ornament in hout snijden
________________________
_____________________





Niet echt een blogitem, eerder een kort dank je. 100 000 views op Youtube voor mijn filmje op mijn educatief YouTube kanaal, het snijden van een Rococo ornament in hout.



Op 22 november 2009 postte ik mijn eerste educatief filmpje op mijn YouTube kanaal
Dit YouTube kanaal laat u kennis maken met de kunst van het houtsnijwerk, ambachtelijk vakmanschap en de verscheidene toepassingsmogelijkheden van houtornamentiek.

In het begin was ik een beetje sceptisch. Ik zag er niet dadelijk het nut en de meerwaarde van in, maar stilaan is het wereldwijd uitgegroeid tot een veel bekeken kanaal. 
Ik probeer op deze wijze mensen een beter beeld te geven over de métier van de houtornamentist en de complexiteit van traditioneel vakmanschap.

100 000 YouTube views, augustus 2013


In augustus 2013 heeft mijn allereerste filmpje de kaap van 100.000 views gehaald, en ik ben daar erg trots op. Aangezien mijn uploads geen banale, zinloze inhoud hebben, in tegenstelling tot veel filmpjes op YouTube, maar eerder een educatieve inhoud hebben, zijn naar mijn mening 100.000 views een hele eer.
Mijn eerste educatief youtube filmje bereikte de kaap van '100.000 keer bekeken' in augustus 2013 met de educatieve film 'Heraldische Houtsnijwerk' en onnodig te zeggen dat ik daar erg trots op was.  

Augustus 2015
Nu een paar jaar later, is weer een kort filmje 'Een Rococo Ornament in hout snijden' dat voor de 100 000ste keer bekeken is geworden.
Dit Rococo ornament werd in 2012 in opdracht voor het Museum aan het Vrijthof in Maastricht gemaakt. Deze educatieve film werd gemaakt door een professionele filmploeg die op geregelde tijdstippen mijn atelier bezocht, om de verschillende fasen van houtsnijden te kunnen filmen. 
Het filmpje word samen met het ornament getoond in een vitrine in het Museum. Op deze manier krijgt de bezoeker van het Museum een beter beeld van de complexiteit dat het beroep van houtsnijder met zich meebrengt.  Het werd gepubliceerd op Youtube in maart 2012.
De inhoud van mijn uploads naar Youtube zijn strikt van een educatief en informatief, 

Ik laat u kennis maken met de verschillende stadia van bewerkingen bij het snijden van een Rococo ornament in eikenhout.
Het doet me altijd veel plezier de leuke reacties en commentaren te lezen die de kijkers nalaten. 
Bedankt!

zaterdag 1 augustus 2015

Uithuizermeeden | Interieur van de Mariakerk in Uithuizermeeden | Preekstoel en herenbank voorzien van houtsnijwerk

 Interieur van de Mariakerk in Uithuizermeeden
Mariakerk van Uithuizermeeden
 Preekstoel en herenbank voorzien van houtsnijwerk
Interieur van de Mariakerk in Uithuizermeeden
_________________


In dit blogitem een korte bespreking over het interieur, preekstoel en herenbank in de Mariakerk in Uithuizermeeden, een blogitem verzorgd door Dhr. Wim De Boom

UITHUIZERMEEDEN
Uithuizermeeden is een dorp in de gemeente Eemsmond, in het noorden van de Nederlandse provincie Groningen. Uithuizermeeden (in de 19e eeuw Uithuistermeeden) is tevens de naam van de voormalige gemeente, die in 1979 is opgegaan in de inmiddels ook voormalige gemeente Hefshuizen.De naam Uithuizermeeden betekent: de gras- of hooilanden. Dat dit een van oorsprong nat gebied moet zijn geweest, alleen geschikt voor grasland, wordt duidelijk aan namen als Schapeweg en Hooilandseweg.

Interieur van de Mariakerk in Uithuizermeeden

Nederland telt ongeveer 800 middeleeuwse kerken waarvan er alleen al in de provincies Friesland en Groningen 250 staan. En allemaal de moeite van het bezoeken waard al was het maar om het exterieur van kloostermoppen: van lokale (zee)klei gebakken met ongelooflijk veel kleur en in bekoorlijke patronen gemetseld.

In augustus 2014 was ik in Uithuizermeeden,  een dorp in het uiterste noorden van Groningen, daarboven komt alleen nog de Waddenzee. In het vlakke landschap vallen  kerktorens meteen op en door zijn blauwe kleur  zeker die van de Mariakerk aldaar. Dit keer viel de kerk op omdat hij in de steigers stond, een groot bord maakte duidelijk waarom.  De toren was nog wel in het klein te bewonderen in een plantsoentje.

Uithuizermeeden


Het was echter niet de toren waarvoor ik kwam en het metselwerk van de buitenmuren  was bedekt door een witte bepleistering.  Wel een rijke  bepleistering met een klassiek vormgegeven fries onder de daklijst en omlijste vensters bekroond door ornamenten met acanthusbladeren. 
Maar mijn interesse ging uit naar het houtsnijwerk dat er zou zijn.  Van een vriendelijke sleutelbewaarder mocht ik naar binnen. De eerste indruk was meteen raak: sober interieur, maar wat een schitterend meubilair: preekstoel, dooptuinhek, herenbanken en orgelkas.

Uithuizermeeden | Preekstoel en herenbank voorzien van houtsnijwerk

De kerk werd gebouwd in de tweede helft van de 13e eeuw. Dus ruim voor de Beeldenstorm van 1566. Je zou daarom  niet verwachten er mooie ramen, altaarstukken of beelden aan te treffen en dat is ook niet het geval. Wel zorgden de (nazaten van de) protestanten voor monumentaal houtsnijwerk. 
Vooral de preekstoel is een lust voor het (houtsnijders)oog en wat meteen opvalt: toch beelden! Alleen geen beelden van heiligen, de protestantse overtuiging is dat alleen het geloof de zondige mens voor God rechtvaardigt: sola fide! Dus geen tussenkomst of voorspraak van heiligen.  


De kariatiden die de kapitelen dragen zijn allegorische vrouwenfiguren die deugden voorstellen en te herkennen zijn aan hun attributen.
Geloof: boek of kruis, wetstafels, brandend hart, beker, pantser, schild of helm.
Hoop: anker, duif.
Liefde: kinderen.
Voorzichtigheid: spiegel, slang.
Rechtvaardigheid: weegschaal, zwaard, blinddoek.
Standvastigheid: zuil.


Op de panelen zijn de vier evangelisten gesneden, eveneens te herkennen aan  hun symbolen. Ze zitten onder lofwerk en twee halve engelenfiguren.
Mattheüs:  engel.
Marcus: leeuw.
Lucas: rund.
Johannes: adelaar.
Op het middenpaneel is een vrouwenfiguur gesneden met de hoorn des overvloeds en twee zwevende engeltjes.

Uithuizermeeden | Preekstoel en herenbank voorzien van houtsnijwerk

Ook het lampet (de schotelvormige onderkant) van de preekstoel is rijkelijk voorzien van engelen en ornamentiek, ook op de ribben, evenals de daaraan hangende knop. (foto’s hieronder)



Foto's hieronder tonen het baretschild op de achterwand (of ruggeschot) tussen kuip en klankbord met forse knop en zeer fijn gedetailleerd houtsnijwerk. De predikant kwam met gedekten hoofde de kerk in en hing zijn baret aan deze knop.



De Groninger kunsthistoricus Freerk J. Veldman zegt hierover: “Is de preekstoel in zijn geheel al van uitzonderlijke kwaliteit, details als bijvoorbeeld de trapleuning, het uitgebreide baretschild en de kleine engelenkopjes op de basementen onder de vrijstaande beelden maken het totaal tot een kunstwerk van meer dan nationaal belang.”

De foto hierboven en verder tonen wat details die de stelling van de heer Veldman onderbouwen.
Op een prominente plaats in de Mariakerk staan twee zogeheten herenbanken, ze zijn ook wat hoger geplaatst. Op de achterkanten zijn ze voorzien van grote opzetstukken bestaande uit schilden, vastgehouden door omziende leeuwen, en lofwerk. De schilden tonen de wapens van Onno Tamminga van Alberda en zijn vrouw Josina Petronella Clant. (foto’s  hieronder)

Herenbank | Uithuizermeeden

Detail Herenbank


Foto hieronder geeft antwoord op de vraag: van wanneer dateert dit moois? Maar niet op de vraag: wie heeft die beelden, die florale motieven (met name het acanthusblad) zo kunstig gesneden?  Het antwoord daarop is gevonden door genoemde Heer Veldman. Maar daarover een volgende keer.

Interieur van de Mariakerk in Uithuizermeeden

Blijkbaar heeft mijn blog  een positieve invloed en krijg nu geregeld aanvraag of er  items gepubliceerd mogen worden met als thema houtsnijwerk en ornamentiek. 
Dit blogitem is geschreven door Wim De Boom, hij heeft dit blogitem ook van het nodige fotomateriaal voorzien. Wim De Boom, één van mijn vele talentvolle cursisten houtsnijden. 



http://www.patrickdamiaens.be