WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

dinsdag 1 oktober 2019

Koninklijke monogram van Lodewijk XIV | Decoratiestijl Versailles | Monogram als symbool in de ornamentiek | De Zonnekoning

Het monogram van Lodewijk XIV | Versailles


Het Koninklijke monogram van koning Lodewijk XIV, de  L  in spiegelschrift verweven.
Een persoonlijk monogram van de zonnekoning
 Louis XIV,  Koning van Frankrijk.

Als je in de Franse koninklijke kastelen komt word je er overal mee geconfronteerd. De bezoeker kan er niet naast kijken, en dat was ook de bedoeling, door middel van een monogram wordt je getoond dat je je in een koninklijke residentie bevindt.

Het monogram als ornament

Een monogram is een figuur dat opgebouwd is uit twee of meer letters en/of andere grafische tekens om zodoende een soort van logo of herkenbaar symbool te maken. Waar een logo er steeds hetzelfde uitziet, kan een monogram steeds in een andere vorm optreden zolang de letters of tekens maar herkenbaar blijven.

De vaak gekroonde, monogrammen van vorsten zijn veel gebruikt,. Op postzegels, munten, linnen, gebruiksvoorwerpen en ridderorden werden hun monogrammen afgebeeld. Bekend zijn de monogrammen van de Engelse koningen die in Londen veel lantaarnpalen en in heel Groot-Brittannië de postbussen sieren.
Bij koningen is het gebruikelijk om een R voor REX of REGINA bij koninginnen (Latijn: koning of koningin) in het monogram op te nemen.
De I in een vorstelijk monogram staat voor Imperator of Imperatrix (Latijn: keizer of keizerin), Voor een adellijk monogram de D voor Dux (Latijn: hertog), en de C voor Comes (Latijn: graaf).

Versailles

Overal combineert het decor van Versailles de koninklijke emblemen: de dubbele L, de koninklijke kroon, de scepter en de hand van gerechtigheid.
Dit monogram is te vinden op lambriseringen en deuren van de appartementen van de koning maar ook op poorten en gesmeed hekwerk.
Het monogram bestaat uit de beginletter van een naam, verdubbeld en verweven in een enkel teken, zoals hier de letter L van Louis (Lodewijk). Er wordt aangenomen dat het monogram een koninklijke handtekening is.



Hier volgt een aantal voorbeelden van de dubbele L in de decoratie. 
De foto's zijn voornamelijk genomen 
in de kastelen van Versailles en Fontainebleau.

Versailles, Salon van de Oorlog




Versailles | Koninklijke monogram van Lodewijk XIV

Versailles, in de tuinen van het kasteel |
Ornament op een deur

Het Grote Trianon, Versailles

Detailopnames van gesculpteerde lambriseringen |
Vergulde ornamenten | Versailles ornamentiek


Een vergulde cartouche met kroon en het symbool van de koning |
Grand Trianon, Versailles

Kasteel van Versailles |
Het symbool van Louis vereeuwigd in een beeldhouwwerk

Versailles, Vestibule van de kapel op de 1ste etage

Kasteel van Versailles 
Kasteel van Fontainebleau 
Kasteel van Fontainebleau | 
Koninklijke monogram van Lodewijk XIV in palmtak vorm

Deel van de balustrade in de Koninklijke kapel
| Kasteel van Fontainebleau

Gesmeed hekwerk met het symbool van Lodewijk XIV


De zon als embleem.

Een ander typisch ornament van Lodewijk de XIV dat veel gepaard gaat in composities van ornamenten en in de versiering van zijn kastelen is het embleem van de zon. De God Apollo omringd met zonnestralen. De zon werd geassocieerd met Apollo, god van vrede en kunst, en de zon was ook het hemellichaam dat leven gaf aan alle dingen, alles regelde terwijl het opkwam en onderging.

Net als Apollo bracht de krijger-koning Lodewijk XIV vrede, was hij beschermheer van de kunsten en gaf hij zijn milddadigheid uit. De regelmaat van zijn werkgewoonten en zijn rituele stijgingen en pensioneringen (steiger en couchee) waren een ander punt van zonne-vergelijking.

In Versailles worden in decoraties afbeeldingen en attributen van Apollo (laurier, lier, statief) gecombineerd met de portretten en emblemen van de koning (het zonnemotief, de scepter en de hand van gerechtigheid die deze deur verfraaien).



De jonge Louis XIV hield van dansen en spelen in verschillende hofuitvoeringen. Ooit moest hij de rol van de  zon spelen in het Ballet de la Nuit. Na die uitvoering besloot hij de zon als zijn symbool te kiezen. Tot op de dag van vandaag staat hij bekend als de Zonnekoning (Le Roi Soleil).

De zon als embleem | De Zonnekoning

Het hekwerk van het Kasteel van Versailles |
Zonnestralen, de God Apollo en het monogram van Louis XIV

Marmeren vaas in de tuinen van het Kasteel van de Zonnekoning |
Kasteel van Versailles

Zonnestralen en de God Apollo |
Koninklijke monogram van Lodewijk XIV
https://www.patrickdamiaens.nl 
FB pagina link



Geen opmerkingen:

Een reactie posten